Het Nederlandse publiek vindt de nieuwe 5- en 10-eurobiljetten mooier dan dezelfde biljetten uit de oude serie. De serie als geheel krijgt een 7,4 als rapportcijfer. De kennis over echtheidskenmerken is echter beperkt. Het vertrouwen in de eurobiljetten is groot. Waarschijnlijk worden de biljetten daarom nauwelijks op echtheid gecontroleerd. Dit blijkt uit een peiling door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van DNB.
Waardering nieuwe bankbiljetten
In 2013 is het biljet van 5 euro vernieuwd en het jaar erop heeft het Eurosysteem een nieuw biljet van 10 euro geïntroduceerd. Deze twee nieuwe biljetten worden door driekwart van de mensen mooi gevonden. Dat is een beter resultaat dan de waardering van de oude biljetten van 5 en 10 euro. De twee nieuwe biljetten bereiken nu hetzelfde waarderingsniveau als voor de serie als geheel (zie grafiek). Gevraagd naar welk biljet het mooist is, kiest de grootste groep voor het nieuwe tientje.
Volgens de respondenten is de nieuwe serie veiliger dan de oude: moeilijker na te maken en makkelijker op echtheid te controleren. Men heeft daardoor meer vertrouwen in de echtheid van de biljetten.
Grafiek -Percentage Nederlanders dat eurobiljetten mooi vindt
Vals biljet of niet?
Met behulp van de echtheidskenmerken kan het publiek bepalen of een biljet echt is of vals. De kennis hierover blijkt in 2015 iets terug te lopen. Gemiddeld weten Nederlanders 1,9 kenmerken spontaan op te noemen, tegenover 2,1 in 2013. Het watermerk is het bekendst en wordt door bijna driekwart van de respondenten genoemd. Meer dan een derde noemt het hologram of de folie.
De kans dat men een vals biljet in handen krijgt is laag. Nederlanders vertrouwen er dan ook op dat hen dat niet zal gebeuren. Vier van de vijf Nederlanders geven voor het vertrouwen zelfs een rapportcijfer van 7 of hoger. Dit kan een reden zijn waarom maar weinig mensen een ontvangen biljet op echtheid checken. Slechts 38% van de respondenten heeft in de afgelopen vijf jaar wel eens een biljet op echtheid gecontroleerd.
Beperkte kennis over het uiterlijk van de biljetten
Nederlanders betalen aan de kassa vaker met contant geld dan met de pinpas. Toch weet men maar weinig over hoe de eurobiljetten er uitzien. Slechts 6% van de ondervraagden komt in de buurt van een omschrijving van het plaatje op het biljet van 10 euro ('een oud gebouw'). Dat de kleur van dit biljet rood is, weten de meeste respondenten wel.
Een belangrijke grondstof van eurobiljetten is katoen. DNB kiest ervoor om een gedeelte duurzaam geteeld katoen te gebruiken, zoals katoen met een fair trade label. Hiermee wil DNB bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden van de katoenproducenten en hun regio’s. Ondanks dat daardoor de kosten licht toenemen, ondersteunt 77% van de respondenten deze keuze.
Kwaliteit bankbiljetten
Nederlanders zijn tevreden over de kwaliteit van de biljetten in de portemonnee; 83% vindt de eurobiljetten schoon. Dat geldt in iets mindere mate voor de veel gebruikte coupure van 5 euro, dat door 64% van de geënquêteerden schoon wordt geacht. Het 50-eurobiljet echter wordt door 88% van de mensen schoon gevonden.