Het actuele getal: EUR 2,4 miljard

Nieuwsbericht
Datum 2 april 2008

Nederlandse beleggers hadden eind 2007 voor bijna EUR 440 miljard aan buitenlandse aandelen in handen. Dit bezit is geografisch en sectoraal zeer divers.

Grafiek Top tien buitenlandse aandelen

Het populairste buitenlandse aandeel bij de Nederlandse belegger is dat van het Amerikaanse Exxon-Mobil Corporation. De oliemaatschappij was eind 2007 voor ruim EUR 2,4 miljard euro in Nederlandse handen. Dat is 0,5% van zowel het totale buitenlandse aandelenbezit van Nederlandse beleggers als van de totale waarde van Exxon-Mobil. Dit is het enige Amerikaanse bedrijf in de top-10 van buitenlandse aandelen.

De andere negen zijn Europees. Direct na Exxon-Mobil komt het aandeel Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), één van de grootste Spaanse banken. Hierna volgen twee bedrijven met een Nederlands tintje: Fortis (50% Nederlands) en Unibail-Rodamco (het Franse vastgoedbedrijf dat in 2007 tot stand is gekomen na de fusie met het Nederlandse Rodamco Europe). Vooral bedrijven uit de traditionele sectoren (olie, banken) zijn geliefd. Het eerste ICT-gerelateerde aandeel in deze top-10 komt op de vijfde plaats (Vodafone).