Het actuele getal: EUR 322 miljard

Nieuwsbericht
Datum 14 oktober 2008

Over 3 weken kiezen de Amerikanen een nieuwe president, de twaalfde sinds de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe president wordt de leider van een land dat vanaf 1945 het belangrijkste bestemmingsland van Nederlandse investeringen (kapitaaldeelnemingen en concernfinanciering) en beleggingen is.

Grafiek Waarde Nederlandse investeringen in de Verenigde Staten

Circa één vijfde van de Nederlandse investeringen en beleggingen in het buitenland staat uit in de Verenigde Staten (eind tweede kwartaal 2008). Dit komt overeen met een bedrag van EUR 322 miljard. Ter vergelijking: de investeringen en beleggingen in het Verenigd Koninkrijk, het tweede land op de Nederlandse investeringslijst, bedragen 'slechts' EUR 195 miljard.

Nederlandse investeerders en beleggers steken hun geld vooral in Amerikaanse aandelen en schuldpapier (totale waarde EUR 242 miljard). Hoofdzakelijk institutionele beleggers en met name pensioenfondsen weten hun weg naar de Amerikaanse effectenbeurzen te vinden. Hiernaast hebben Nederlandse bedrijven voor een totale waarde van EUR 80 miljard in Amerikaanse ondernemingen geïnvesteerd.