Het actuele getal: - 47 procent

Nieuwsbericht
Datum 9 februari 2009

Als gevolg van dalende beurskoersen neemt de waarde van het grensoverschrijdend aandelenbezit sinds het tweede kwartaal van 2007 af. De waarde van Nederlandse aandelen in bezit van buitenlandse beleggers is met 47 procent echter aanzienlijk sneller gedaald dan de waarde van buitenlandse aandelen in handen van Nederlandse ingezetenen (16 procent; tot en met het derde kwartaal van 2008).

Per saldo is de waarde van de buitenlandse aandelenportefeuille van Nederlanders hierdoor voor het eerst sinds drie jaar weer hoger dan de waarde van Nederlandse aandelen in buitenlandse handen (zie grafiek).

De sterkere daling van de waarde van Nederlandse aandelen is mede het gevolg van het feit dat de aandelenkoersen van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, waaronder zich verhoudingsgewijs veel financiƫle instellingen bevinden, relatief hard zijn geraakt door de financiƫle crisis. Dit is echter niet de enige verklaring: ook de overnames van een aantal beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen - voorbeelden zijn ABN Amro en Numico - hebben geleid tot een afname van het aantal Nederlandse aandelen in de portefeuilles van buitenlandse beleggers. Deze aandelen zijn merendeels overgenomen door buitenlandse directe investeerders. Zoals bekend is het Fortis-deel van ABN Amro in het laatste kwartaal van 2008 in handen gekomen van de Nederlandse overheid.

Grafiek Grensoverschrijdend aandelenbezit (EUR Miljard)