BES-eilanden probleemloos over op dollar

Nieuwsbericht
Datum 11 januari 2011

Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) zijn alle rekeningen en betaalsystemen probleemloos omgezet van de Antilliaanse gulden naar de Amerikaanse dollar.

Deze operatie komt voort uit de overstap per 1 januari 2011 van de gulden op de dollar. In de maand januari zal vrijwel de gehele circulatie van biljetten en munten worden vervangen door de dollar. De afgelopen anderhalf jaar heeft de Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank op de BES-eilanden, de introductie van de US dollar als wettig betaalmiddel begeleid.

Herdenkingsdollar

Om de invoering van de dollar op de drie eilanden te vieren is een speciale herdenkingsdollar geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt. Hoewel geen wettig betaalmiddel accepteren de banken op drie eilanden deze BES-dollar wel en kan er in de winkels ook mee worden betaald. De uitgifte is afgestemd met US-Mint in de Verenigde Staten. Op de penning staan de drie bergen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba - de Brandaris, the Quill en de Mount-Scenery – afgebeeld en drie vogels: de flamingo, de pelikaan en de keerkringvogel.