Antilliaanse guldens in te wisselen bij de Belastingdienst op de BES-eilanden

Nieuwsbericht
Datum 27 januari 2011

De Nederlands Antilliaanse gulden kan door de inwoners van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba ook na 31 januari worden omgewisseld, en wel bij de plaatselijke kantoren van de Belastingdienst.

Het besluit vloeit voort uit artikel 13 van de Wet geldstelsel BES waarin voor de BES-eilanden een tijdelijke mogelijkheid wordt gecreëerd om ook na de duale periode kosteloos Nederlands Antilliaanse guldens te kunnen inwisselen.

Behalve bij de Belastingdienst kan het publiek op de BES-eilanden NAf’s ook inwisselen bij de banken. Na 31 januari 2011 worden op de BES-eilanden NAf’s echter als een vreemde valuta beschouwd. De banken zullen dan een commerciële wisselkoers hanteren en mogelijk  een transactievergoeding vragen. Bij de kantoren van de Belastingdienst op de BES-eilanden zal de officiële koers van NAf 1,79 = $ 1 worden gehanteerd zonder aanvullende kosten.

De einddatum van de faciliteit is vastgesteld op 30 juni 2011. Daarnaast zijn de Nederlands-Antilliaanse guldens nog wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint Maarten en verwisselbaar bij de Centrale Bank aldaar.