DNB rondt aanbesteding bankbiljetten af

Nieuwsbericht
Datum 16 februari 2011

De Nederlandsche bank (DNB) heeft de openbare aanbesteding afgerond voor de levering van eurobankbiljetten voor 2012. Het drukcontract gaat naar de Duitse drukkers Bundesdruckerei en Giesecke & Devrient en naar de Britse drukker De La Rue International.

DNB heeft de tender uitgevoerd in samenwerking een zevental andere centrale banken uit het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB), te weten die van Cyprus, Estland, Finland, Luxemburg, Malta, SloveniĆ« en Slowakije, samen de Joint European Tender groep (JET).Met het aanbesteden van drukorders voor eurobankbiljetten streven de centrale banken uit het ESCB naar eerlijke concurrentie voor de gunning van grote opdrachten. Door met de JET gezamenlijk orders aan te besteden, wordt bovendien een volumevoordeel gerealiseerd dat kan leiden tot lagere kosten.  

De nu gesloten contracten kennen een verplichting om biljetten te leveren waarin minimaal 30% op duurzame wijze geproduceerd katoen is verwerkt. Voorheen was dit minimaal 15%. Dit betekent dat een belangrijk deel van het katoen in het bankbiljettenpapier geproduceerd en betaald is volgens Fairtrade normen of volgens biologische productiemethoden.

De contracten met de uitverkoren drukkers kunnen na 2012 drie keer met een jaar verlengd worden.