DNB Magazine maart 2011: Wellink: 'Markten zoeken de zwakke plekken'

Nieuwsbericht
Datum 4 maart 2011

Als de Europese regeringsleiders met een 'slap pakket' komen om de schuldencrisis te lijf te gaan, dan zoeken de markten de zwakke plekken in het systeem op, en nemen van daaruit heel snel de benen, aldus DNB-president Nout Wellink in DNB Magazine van februari over de Europese schuldencrisis. Hij noemt dat overigens gewoon gezond verstand van de markten en geen speculatie, want 'je wilt niet dat je geld verloren gaat'. Alleen met een stevig pakket krijgt Europa de zaken weer onder controle, volgens Wellink.

De toekomst van de EU

Is de Europese schuldencrisis 'het begin van het einde, of het einde van het begin?' Sophie in ’t Veld, fractievoorzitter van D66 in het Europese Parlement, denkt dat de crisis een enorme impuls geeft aan de verdieping van de Europese integratie. Zij spreekt van een nieuw begin. Onno Ruding, bankier en oud-minister van Financiën, ziet in de crisis 'een tussenfase in een langdurig integratieproces, waarin twee stappen vooruit telkens weer worden afgewisseld met één stap achteruit.' Verwachting van Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, is dat 'er een clash aankomt tussen het Europese Parlement en de ECB enerzijds en enkele nationale regeringen anderzijds'.

Essay van Frits Bolkestein over Europa

Voormalig EU-commissaris Frits Bolkestein vreest dat de Europese Unie over haar hoogtepunt heen is als zij doorgaat op de huidige weg. 'Het Europees Parlement leeft onder een Brusselse kaasstolp, in een federale fantasie, en wil in alles 'meer Europa'. Soms is dat nodig, maar lang niet altijd'. De muntunie lijdt aan twee geboortegebreken, aldus Bolkestein. Ten eerste is er geen centrum dat sancties kan opleggen aan staten die zich misdragen. Ten tweede, nog ernstiger, is dat er één rente is voor twee landengroepen met verschillende economische culturen. 'Wat dit betekent, kunnen wij nu zien'.

Andere onderwerpen in dit DNB Magazine: het hardnekkige optimisme over de hoogte van ons pensioen, het IMF-oordeel over het toezicht van DNB, en de wintersport, een dure maar ondanks de crisis nog altijd zeer populaire hobby.