DNB Magazine juli 2011: Nederlanders willen Mona Lisa zien op de eurobiljetten

Nieuwsbericht
Datum 8 juli 2011

De Europese identiteit van de eurobiljetten kan worden versterkt door het toepassen van Europese iconen. Het thema 'Renaissance' op het biljet van 50 euro zou bijvoorbeeld weergegeven kunnen worden aan de hand van de toren van Pisa.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank onder de Nederlandse bevolking, waarover wordt geschreven in het jongste nummer van DNB Magazine. Er is ook kritiek op de huidige eurobiljetten: er staan geen mensen op. Bij voorbeeld Mona Lisa op de 50 en Beethoven op de 100 euro zou deze kritiek wegnemen. Onder Nederlanders leven geen sterke nationale gevoelens bij de keuze van een afbeelding.

Super Mario

DNB magazine 3 - juli 2011

Het magazine belicht de rol van de president van de Europese Centrale Bank (ECB), vanaf 1 oktober de Italiaanse centrale bankier Mario Draghi, in de volksmond ook wel Super Mario genoemd. Als allerhoogste baas zet hij zich in voor het hoofddoel van de ECB: prijsstabiliteit. Het toelichten van het monetaire beleid is ook een taak voor de ECB-president. “Elk rentebesluit wordt direct gevolgd door een persconferentie. Daarbij wordt gelet op het kleinste detail: de exacte woordkeuze, de intonatie en de blik van de ECB-president. Vooral het interpreteren van de woordenstroom doet denken aan een codekraker.” 

Ambitie game-industrie moet omhoog

De game-industrie is veelzijdiger dan ooit en draait om erg veel geld, zo blijkt uit een uitgebreid dossier in DNB Magazine. Wereldwijd wordt in 2014 naar verwachting 86,8 miljard dollar aan games verkocht, in Nederland zal dat voor 832 miljoen euro zijn. In de game-industrie blijkt Nederland op internationaal niveau aardig mee te doen. Er doen hier nu 160 bedrijven aan gameontwikkeling, met in totaal tot 150 miljoen euro omzet. Om te groeien moet het ambitieniveau omhoog. 'Veel gameontwikkelaars denken nog te klein. Als je een spel hebt ontwikkeld voor de Nederlandse politie, zorg er dan voor dat het moeiteloos omgebouwd kan worden voor de Duitse politie. Dat schaaldenken zit nog niet echt tussen de oren.'

Auteur Jaap Scholten schrijft in een essay dat afscheid nemen een kunst is, een kunst die niet iedereen beheerst. 'Er is natuurlijk maar één werkelijk afscheid', zo schrijft Scholten, 'alle andere zijn daarbij vergeleken een aardigheidje. Ze zijn daarmee in zekere zin overwinningen.'

Bij het magazine is een special gevoegd waarin een aantal vooraanstaande figuren, van ECB-president Trichet tot en met ABN-Amro CEO Zalm een persoonlijke kijk geven op Nout Wellink, die per 1 juli is afgetreden als topman van de Nederlandsche Bank.