DNB Magazine november 2011: IMF in de lead

Nieuwsbericht
Datum 22 november 2011

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ontpopt zich als redder in nood voor landen met financiële problemen. Dertien Europese landen krijgen al steun van het fonds: in totaal een bedrag van USD 160 miljard. Dat is meer dan de helft van de USD 260 miljard die het IMF via programma’s en preventieve kredieten kan verstrekken. Vraag is of het IMF een nog grotere rol moet krijgen in het oplossen van de schuldencrisis en of daarbij een verruiming van haar middelen noodzakelijk is.

Essay: Obama als de nieuwe Roosevelt

DNB magazine - november 2011

Obama doet er goed aan lessen te trekken uit de crisisaanpak van zijn voorganger Roosevelt, meent Amerikadeskundige Willem Post. ‘De financiële crisis van 2008 heeft geleerd dat als de internationale economie stil valt, eigenlijk alleen de Amerikaanse president de slinger weer kan aanzwengelen.’ Post heeft goede hoop: ‘Het zou mij niets verbazen als we binnenkort horen van een gelouterde president, die in werkelijkheid net als Roosevelt een intelligente pragmaticus is en een geweldige campagnevoerder.’

Bankbiljetten: de smaak van het publiek

Vuile en beschadigde bankbiljetten wijst het publiek af. Maar de meesten hebben geen moeite met een ezelsoor of wat graffiti op hun euro’s. Dit blijkt uit DNB-onderzoek naar de mening van het publiek over de kwaliteit van gebruikte bankbiljetten. Rekening houden met deze publiekswensen zou een forse besparing op kunnen leveren. Jaarlijks worden in Europa 160 miljoen gebruikte biljetten vernietigd. Dat kan tot een derde minder worden door coulanter te zijn over biljetten met ezelsoren.

Verder in DNB Magazine onder meer een dossier over de economische situatie in de Verenigde Staten, een artikel over spaargedrag in crisistijd en antwoord op acht vragen over herverzekeraars.