Geld van Goed Katoen

Nieuwsbericht
Datum 12 november 2012

In de Week van het Geld (12-16 november) viert Solidaridad samen met de Nederlandsche Bank (DNB) het eerste lustrum van de samenwerking in het gebruik van duurzaam katoen voor eurobiljetten. Gericht op basisschool leerlingen van groep 5 t/m 8 is voor deze gelegenheid een Geldchecker ontworpen, die vertelt of er ‘goed’ katoen is verwerkt in een bankbiljet. Daarnaast is een animatiefilmpje gemaakt dat uitlegt hoe katoen in geld terecht komt en wat er nu zo ‘goed’ aan is.

Katoen in geld?
Sinds 2007 wordt een deel van onze eurobankbiljetten gemaakt van ‘goed’ katoen. Papier van katoen is heel sterk en voelt uniek aan, eigenschappen die van belang zijn voor het verkrijgen van unieke, slijtvaste bankbiljetten. Katoen groeit aan de katoenplant en komt vaak van boeren uit een ontwikkelingsland. De katoenplant kan namelijk heel goed tegen hitte en groeit op plekken waar andere gewassen niet goed groeien.

‘Goed’ katoen
De productie van katoen gebeurt jammergenoeg vaak onder slechte omstandigheden voor mens en milieu. Solidaridad helpt en leert boeren hoe ze met minder gifstoffen en natuurlijke(re) middelen ‘goed’ katoen kunnen verbouwen. Dit is beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van de boer zelf. De productiviteit van de grond en de kwaliteit van het katoen gaat daarmee omhoog, waardoor de boer meer geld krijgt en beter voor zichzelf en zijn familie kan zorgen.

Prijsvraag
De basisschool leerlingen worden zelf ook uitgedaagd om na te denken over hoe zij de katoenboeren kunnen helpen. Het leukste idee wordt beloond met een reis voor de hele klas naar DNB in Amsterdam!

Meer informatie over de prijsvraag, de Geldchecker en het filmpje is te vinden op www.solidaridad.nl/geld.

Over de Week van het geld
De week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken en heeft als doel basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. De derde editie van de nationale Week van het geld vindt plaats van 12 tot en met 16 november 2012. Door kinderen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Het thema van dit jaar is dan ook; Als ik later groot ben...

 

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.weekvanhetgeld.nl.