DNB Magazine december 2012: Crisis en toekomst van Europa

Nieuwsbericht
Datum 18 december 2012

‘Komend jaar zullen we allemaal de balans moeten opmaken en aanpassen. Maar ik ben ervan overtuigd dat Europa er weer bovenop komt,’ zegt DNB directeur Job Swank over de crisis en de toekomst van Europa in een interview in het DNB Magazine van december 2012.

DNB magazine - december 2012

Swank is verantwoordelijk voor monetair beleid, economisch onderzoek, financiële stabiliteit, financiële markten en statistiek. De Nederlandse economie krimpt dit jaar en komend jaar. Pas in 2014 volgt een herstel en zal de economie groeien. Nederland beleeft zelfs de derde recessie in vijf jaar tijd. Toch verwacht Swank geen depressie. Sterker nog, op de lange termijn voorziet hij dat Nederland en Europa een uitstekende uitgangspositie hebben om te floreren en te concurreren op de wereldmarkt. 
 

 

 

Maakindustrie in Nederland
De maakindustrie in ons land is het thema van dit DNB Magazine. Het beeld dat wij in Nederland niets meer zelf produceren omdat alles uit China wordt geïmporteerd klopt niet. ‘De Nederlandse industrie is goed voor 55 procent van onze export en vormt een belangrijke motor achter onze economie.’ In Nederland zitten veel maakbedrijven die ook nog eens wereldmarktleider zijn in hun niche. Om dit niveau op peil te houden zijn fundamenteel onderzoek en ondernemingsdrift daarbij van groot belang, zo blijkt uit interviews met experts en ondernemers. 
 
IMF
Ook is er in dit nummer aandacht voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland en België delen sinds kort binnen het IMF een zetel waar zij voorheen allebei een eigen zetel hadden. De vrijgekomen zetel komt ten faveure van de opkomende economieën. DNB-onderzoekers Jon Frost en Iskander Schrijvers constateren dat het IMF een spil is en blijft in het zoeken naar oplossingen voor de wereldwijde crisis. De multilaterale organisatie is ondertussen bezig met het doorvoeren van hervormingen.

 

Voorts in dit DNB Magazine aandacht voor o.a betalen in Italië.