DNB Magazine maart 2013: De export van Nederland

Nieuwsbericht
Datum 3 april 2013

Nederland is als open economie sterk afhankelijk van internationale handel. Nu de binnenlandse bestedingen en investeringen achterblijven is de export meer dan ooit de kurk waar de Nederlandse economie op drijft. Dat staat te lezen in de eerste editie van DNB Magazine in 2013.

DNB magazine 1 - april 2013

De export van Nederland is het thema van DNB Magazine. Volgens het IMF trekt de wereldhandel de komende jaren langzaam aan en dit is goed nieuws voor onze open economie. Want die is voor een flink deel afhankelijk van de export. ‘De vuistregel die economen hanteren is dat als de wereldhandel met 1% groeit de Nederlandse economie met ongeveer 0,25% groeit,’ legt Johan Verbruggen, macro-econoom bij de Nederlandsche Bank uit. Na de klap van 2007 krabbelt de export weer op en DNB verwacht dat de wereldhandelsgroei aantrekt tot 5,6 procent in 2014. 
 

 

Muziek
In 2011 bedroeg de totale waarde van onze export 500 miljard euro (waarvan 192 miljard euro wederuitvoer). Nederland stond daarmee op de vijfde plek van exporterende landen wereldwijd. Wat we zoal de grens oversturen? Onze grootste afnemer is Duitsland waar naast machines ook zuivel, kaas, bloemen, planten en kleding heengaat. Een minder grote maar niet minder verrassende bijdrage aan de export vormt muziek. Al zeven jaar op rij groeit dit exportproduct, dat in 2011 neerkwam op meer dan 100 miljoen euro. Vooral artiesten als Tiësto, Armin van Buuren en Afrojack doen het goed over de grens.
 
Nieuwe serie
Verder in dit nummer: de eerste aflevering in een serie over sterke en zwakke broeders in de eurozone. Portugal, één van de armste landen van Europa wordt onder de loep genomen. Met een gemiddeld maandsalaris dat rond de 900 euro ligt, heeft het land het op twee na laagste inkomen per hoofd van de bevolking. Het Zuid-Europese land is in de ban van de trojka, het trio bestaande uit de Europese Commissie, het IMF en de ECB, dat met enige regelmaat op de stoep staat. De trojka beoordeelt of het land voldoende voortgang boekt bij het hervormen van de economie.
 
Verder in dit nummer aandacht voor de economie van de Verenigde Staten en de bankierseed.