DNB ontsluit twee omvangrijke en belangrijke numismatische collecties

Nieuwsbericht
Datum 10 december 2015

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft twee numismatische collecties ontsloten op haar site: de database van de Nationale Numismatische Collectie (NNC) en de NUMIS-database met vondsten. De NNC geldt ook wereldwijd als omvangrijk, divers en belangrijk. De NUMIS-database voor numismatische vondsten is een onschatbare bron van informatie die nu al ruim 250.000 vondsten omvat.

NNC
Tot het hart van de Nationale Numismatische Collectie (NNC) behoren het papiergeld, de munten en de penningen. Van deze objecten zijn in de collectiedatabase de meest relevante gegevens beschreven. Een deel van de database is online raadpleegbaar, in veel gevallen voorzien van afbeeldingen. Stapsgewijs zal dit raadpleegbare gedeelte worden uitgebreid. 

NUMIS
Vrijwel dagelijks worden nieuwe bestanden toegevoegd aan de NUMIS-database. Een deel van de database is online raadpleegbaar. Dit deel zal de komende jaren geleidelijk aan groeien totdat de gehele database benaderbaar is. 

Met NUMIS wordt kennis opgebouwd over muntvondsten. Gegevens over gevonden munten en schatvondsten spelen een grote rol in het onderzoek naar algemene ontwikkelingen en trends in de muntcirculatie en -gebruik. De munten - doorgaans met een lagere betaalwaarde – zijn waarschijnlijk veelal per ongeluk verloren. Het is daarom aannemelijk dat zij een afspiegeling vormen van de exemplaren die ooit in een bepaald gebied in een bepaalde tijd in omloop waren.