Lezing over de rijke geschiedenis van munten en biljetten met een waarde van 50

Nieuwsbericht
Datum 16 maart 2017

Ter gelegenheid van de introductie van het nieuwe 50 euro biljet organiseert De Nederlandsche Bank een luchtige lezing over de geschiedenis van bankbiljetten met een waarde van ‘50’. De lezing wordt verzorgd door Erik van der Kam, conservator bij de Nationale Numismatische Collectie.

De lezing start met de introductie van het papiergeld door De Nederlandsche Bank in 1814 om via het eerste 50 gulden biljet te belanden bij De Zonnebloem. Erik van der Kam zal vooral stilstaan bij de acceptatie door het publiek van de diverse biljetten, waarbij luidkeels geuite verontwaardiging en zelfs rellen geen uitzondering waren. De relatie van de Nederlander met zijn bankbiljetten kenmerkt zich blijkbaar door diepe emoties.

De lezing vindt plaats op 5 april en begint om 16.00 uur. De duur van de lezing is een half uur, met gelegenheid om na afloop vragen te stellen en na te praten. Plaats is het Bezoekerscentrum van DNB aan de Sarphatistraat 1; de toegang is gratis. Er is ‘slechts’ plek voor 80 toehoorders en we vragen belangstellenden om zich aan te melden via onderstaande afbeelding. Toegang is op grond van het principe: wie zich het eerste meldt, het eerste maalt.
Guldenbiljet 50 gulden voorzijde