Ontdek het nieuwe EUR 5,- bankbiljet

Persbericht
Datum 29 april 2013

Donderdag 2 mei 2013 wordt het nieuwe bankbiljet EUR 5,- in alle landen van het eurogebied ingevoerd. Om het publiek kennis te laten maken met dit eerste biljet in de nieuwe Europa-serie, zal de Nederlandsche Bank (DNB) op bijzondere wijze aandacht hieraan geven.

De coupures uit de nieuwe Europa-serie zullen geleidelijk worden ingevoerd over een periode van meerdere jaren, in oplopende volgorde en te beginnen met het EUR 5,- bankbiljet a.s. donderdag. Het nieuwe biljet is ontworpen in dezelfde stijl, maar met een aangepast uiterlijk en verbeterde echtheidskenmerken. Om het publiek bekend te maken met het nieuwe biljet zal DNB deze op ludieke wijze introduceren.   

Grootste bankbiljet ooit

Aan de gevel van DNB aan het Westeinde in Amsterdam zal donderdag het grootste bankbiljet ooit in Nederland hangen. Het nieuwe EUR 5,- biljet is daarmee meteen duidelijk zichtbaar voor passanten en bezoekers van DNB.

Portretteren als ‘echtheidskenmerk’

De beeltenis van prinses Europa, de naamgeefster van de nieuwe serie, is opgenomen in het watermerk en hologram van de bankbiljetten. Bij de entree van DNB op het Westeinde zal donderdag een groot biljet staan waarin de beeltenis van prinses Europa in het watermerk is uitgesneden. Hierdoor is het mogelijk niet prinses Europa, maar je eigen beeltenis als echtheidskenmerk in het biljet te laten vereeuwigen. Daarnaast zal ook voormalig wereldkampioen goochelen Ger Copper aanwezig zijn om het publiek te verbazen met zijn om-wissel-truc van het EUR 5,- biljet.

Veiliger en duurzamer

Samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en centrale banken uit de eurolanden is DNB verantwoordelijk voor de ontwikkeling van veilige eurobankbiljetten. In de nieuwe serie eurobankbiljetten is gebruik gemaakt van geavanceerde bankbiljettechnologie. De nieuwe echtheidskenmerken bieden betere bescherming tegen valsemunterij en maken de bankbiljetten nóg veiliger.

De nieuwe bankbiljetten zullen daarnaast ook duurzamer zijn dan die van de eerste serie. Ze zullen minder snel hoeven te worden vervangen, hetgeen een kostenbesparing is voor Nederland. Dat is belangrijk, vooral voor het biljet van EUR 5,-, aangezien dit zeer aan slijtage blootstaat.

De biljetten uit de eerste serie blijven nog in omloop, naast de bankbiljetten uit de nieuwe serie. Geleidelijk zullen de oude biljetten uit omloop worden genomen. Het publiek zal het nieuwe EUR 5,- biljet vooral in handen krijgen als wisselgeld bij winkels en via banken. Het is niet mogelijk oude EUR 5,- biljetten bij DNB om te wisselen voor nieuwe EUR 5,- biljetten.

Voor meer informatie over de nieuwe bankbiljetten in de Europa-serie kunt u het filmpje onderaan deze pagina bekijken en/of de website www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu bezoeken.

 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Remko Vellenga (tel. 020-5242272, 06-52496574)