Persbericht: Nieuw 50-eurobankbiljet vanaf dinsdag 4 april in omloop

Persbericht
Datum 3 april 2017

Dinsdag 4 april brengt De Nederlandsche Bank (DNB) het nieuwe 50-eurobankbiljet in omloop.

In het ontwerp van het nieuwe 50-eurobankbiljet zijn de verdere ontwikkelingen in de bankbiljettentechnologie verwerkt. Hierdoor is het biljet nog beter bestand tegen vervalsing. De drie belangrijkste nieuwe kenmerken zijn in de afbeelding hieronder toegelicht.

Ieder bankbiljet heeft meerdere echtheidskenmerken

Het publiek zal het nieuwe 50-eurobankbiljet vooral in handen krijgen door geld op te nemen bij geldautomaten. Het nieuwe biljet komt in omloop naast de bestaande 50-eurobankbiljetten, die geleidelijk uit de roulatie worden gehaald als ze versleten zijn.

Meer informatie over het nieuwe 50-eurobankbiljet en de echtheidskenmerken vindt u in de sectie 'Links' onderaan de pagina. De DNB ‘Echt-of-vals’-website en de films leggen u uit hoe u het biljet snel en eenvoudig kunt controleren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Herman Lutke Schipholt (020-5242712 of 06-52496900).

Evenementen

Rondom de introductie van het nieuwe 50-eurobankbiljet organiseert DNB in april de volgende evenementen:

  • Vanaf 3 april - De kunstjas ‘€50-biljet in een nieuw jasje gestoken’. Ter ere van het nieuwe biljet heeft DNB de kunstenares Hinke Luiten gevraagd een €50-jas te ontwerpen. Het resultaat kan worden bewonderd in het DNB Bezoekerscentrum. Daar treft de bezoeker tevens uitgebreide informatie aan over het nieuwe 50-eurobankbiljet.
  • 4 april – De start van de Facebook-prijsvraag ‘Wat is de totale waarde van alle 50-eurobankbiljetten in de jas?’
  • 19-23 april - Bloemencorso Bollenstreek 2017. DNB rijdt dit jaar mee met haar waardetransportwagen die volledig omgetoverd is in een 50-eurobankjettenbloemenzee.