Speech Kellermann op Dag van de Wetgeving

Speech
Datum 14 maart 2013
Tijd 16:00 uur
Lokatie Circustheater, Scheveningen
Spreker Joanne Kellermann

‘Toezichthouders staan voor vele dilemma’s’, zo betoogde DNB-directeur Joanne Kellermann in een speech op de Dag van de Wetgeving op donderdag 14 maart te Scheveningen.

In het toezicht kom je vele dilemma's tegen. Kellermann noemde drie voorbeelden in haar speech. Allereerst het dilemma tussen respectvol en zorgvuldig omgaan met mensen én tegelijkertijd scherp en kritisch op hen zijn. En dat is nu juist waar de schoen wringt bij de toetsing van commissarissen op hun geschiktheid.

Een tweede dilemma ligt op het terrein van de regelgeving. Er is een roep om meer regelgeving en de toezichthouder moet scherp toezien op de naleving daarvan. Maar tegelijkertijd wil de toezichthouder er een stokje voor steken dat al die regels mensen in de weg gaan staan.

Weer een ander dilemma zit volgens Kellermann in het zoeken van de juiste balans tussen openheid en geheimhouding. Meer dan vroeger zijn we geneigd om bij twijfel tussen die twee uitersten, te kiezen voor transparantie. Als een voorbeeld van openheid en zorgvuldigheid noemt zij de communicatie over SNS REAAL. ‘We konden niet tevoren waarschuwen, maar wel achteraf uitleggen hoe het zo gekomen is.’