DNB-brief naar aanleiding van Tweede Kamervragen

Nieuwsbericht
Datum 3 mei 2012

Naar aanleiding van het bericht ‘Bestuurders pensioenfondsen blunderen met complexe derivaten’ in het Financieele Dagblad van 20 maart 2012 heeft minister Kamp in reactie op vragen van de Tweede Kamer onder andere een brief van DNB aan de minister verstuurd.

Daarin wordt aangegeven dat het beeld dat onkunde bij pensioenfondsbestuurders heeft geleid tot een lagere dekkingsgraad dan nodig, geen brede steun vindt in de informatie waarover DNB beschikt.

 

In de bij de beantwoording opgenomen brief van DNB staat ook dat in de afgelopen jaren bij twee fondsen problemen zijn geconstateerd met het gebruik van swaptions. Bij één fonds betrof het daarbij een gebrekkige beheersomgeving met name op het gebied van mandatering. Bij het andere fonds betreft het naast problemen in de beheersomgeving ook een gebrek aan inzicht in de werking van swaptions.
 
In de brief benadrukt DNB verder het belang van voldoende deskundigheid. In verschillende situaties constateerde DNB helaas onvoldoende kennis van de complexe beleggingsproducten die werden toegepast.
 
De brief van DNB aan de minister is hier te vinden.

 

 

> Terug naar de nieuwsbrief