Overgang naar SEPA

Nieuwsbericht
Datum 3 september 2013

Op 1 februari 2014 moet de migratie naar Europees betalingsverkeer (SEPA) voltooid zijn. Alle bedrijven, consumenten, overheidsinstanties en ook pensioenfondsen moeten vanaf dat moment gebruik maken van de Europese standaarden voor overschrijving en incasso, om deel te kunnen nemen aan het betalingsverkeer.

Voor pensioenfondsen betekent dit dat werkprocessen, administraties en systemen op tijd moeten worden aangepast. De afgelopen tijd heeft DNB in kaart gebracht hoe ver de sector is met de invoering van de Europese standaarden voor betalingsverkeer. Bijna de helft van de sector is inmiddels overgestapt en een kwart van de sector wil in september en oktober migreren.
 
DNB vindt dat pensioenfondsen uiterlijk eind oktober moeten zijn overgaan op SEPA. Op die manier kan rekening worden gehouden met eventuele fouten of tegenslagen. Pensioenfondsen die hebben aangegeven later te migreren, zijn of worden door DNB benaderd met verzoek om uitleg. Hetzelfde geldt voor de fondsen die nog niet op informatieverzoeken over SEPA hebben gereageerd.
 
Het bestuur van een pensioenfonds is uiteindelijk verantwoordelijk voor alle processen binnen het fonds, ook voor de migratie naar Europese standaarden voor betalingsverkeer. Indien u op 1 februari 2014 niet gereed bent, dan kunt u mogelijk niet langer pensioenen uitkeren en andere betalingen doen.
 
Voor meer informatie kijkt u op www.overopiban.nl. Vragen kunt u stellen via sepapensioen@dnb.nl

> Terug naar de nieuwsbrief