Maak kennis met Jacob Meesters

Nieuwsbericht
Datum 12 juni 2012

Hij is leergierig en wilde iets nieuws ontdekken. Na zo’n tien enerverende jaren bij de afdeling Financiële Markten van DNB was hij toe aan een nieuw avontuur. Macro-econoom Jacob Meesters maakte de switch naar Internationale Verzekeringsgroepen, waar hij toezicht houdt op een grote internationale verzekeraar.

Jacob Meesters

Binnen de bank
Bij Financiële Markten deed Meesters de beleggingen voor DNB en was betrokken bij verschillende projecten. Zo heeft hij in een werkgroep van het ministerie van Financiën gezeten, die onderzocht of de Nederlandse overheid ook inflation linked bonds zou moeten uitgeven. Verder zat hij in de selectiecommissie voor de uitbesteding van het vermogensbeheer van het DNB-pensioenfonds en was hij verantwoordelijk voor de daadwerkelijke transitie van de pensioenbeleggingen. De wens bij het Toezicht om de financiële expertise te versterken, betekende voor Meesters een uitgelezen kans om binnen de bank van baan te wisselen. 'De bank is een organisatie met een breed werkveld en er is veel kennis', vindt Meesters. 
 
De spelregels
Hij heeft zich gespecialiseerd in beleggingen en dat heeft hij als toezichthouder verder uitgebreid. Nu houdt hij zich bezig met alle facetten van de grote verzekeraar, maar vooral met hoe de verzekeraar zijn geld belegt. Verder vormt hij met specialisten van de andere verzekeringsteams een kapitaalpanel en intragroepverhoudingenpanel. De panels vergelijken ondernemingen onderling. Ze zorgen ervoor dat de spelregels op alle verzekeraars op dezelfde wijze worden toegepast. 
 
Logisch nadenken
Volgens Meesters moet je vaak boerenslimheid gebruiken als toezichthouder. 'Je moet logisch nadenken en je niet te snel laten meeslepen. Durf vragen te stellen, hoe zit dit en hoe zit dat. Het is belangrijk om pro-actief te zijn. Verzekeraars moeten niet afwachtend zijn, maar vooruitkijken. Bedenk welke scenario’s zich voor kunnen doen. In de internationale verzekeringsbranche geldt dat helemaal. De Nederlandse verzekeraar moet bijvoorbeeld rekening houden met ontwikkelingen in Amerika.' 
 
Komende jaren
Meesters wil de komende jaren zijn kennis over de verplichtingen van verzekeraars uitbreiden. 'De verplichtingenkant van een verzekeraar is heel complex. Beleggingen worden gedragen door verplichtingen. Het is voor mij een logische stap om me hierin te verdiepen.'