SEPA. Wat u nu moet doen.

Nieuwsbericht
Datum 8 mei 2012

Op 1 februari 2014 wordt de Single Euro Payments Area (SEPA) van kracht. SEPA maakt het mogelijk dat alle betalingen in het eurogebied voortaan op dezelfde wijze plaatsvinden. Verzekeraars hebben de komende maanden de tijd de benodigde voorbereidingen te treffen om in 2014 mee te kunnen doen aan het betaalverkeer.

IBAN

Dit staat er te gebeuren
Belangrijkste verandering is dat het internationale IBAN-bankrekeningnummer ook verplicht wordt voor binnenlands betalingsverkeer. Dat nummer bestaat uit achttien cijfers en letters. Binnen SEPA worden alle incasso's en betalingen op uniforme wijze verwerkt. Nationale systemen voor incasso's en overschrijvingen verdwijnen. En voortaan wordt nog maar één computertaal gebruikt in het betalingsverkeer: de wereldwijde standaard XML.

Wat verzekeraars moeten doen
Verzekeraars moeten hun bedrijfsvoering en administratie aanpassen aan de nieuwe rekeningnummers en Europese betaalwijzen. Een forse opgave. Het aantal aan te passen systemen kan binnen een organisatie oplopen tot wel 250. Ook polissen en communicatiemiddelen, zoals folders en briefpapier, moeten worden aangepast. Daarnaast moeten alle machtigingen voor zakelijke incasso's opnieuw worden afgegeven. De verzekeraars dragen zelf de kosten van SEPA. Daar staan schaalvoordelen tegenover. Verzekeraars kunnen straks in één land al hun Europese betalingsverkeer regelen.

Checklist
Onder leiding van DNB werken alle financiële instellingen samen in het Nationaal Forum SEPA-migratie. De invoering van SEPA geschiedt aan de hand van het SEPA Migratieplan. Dit 'spoorboekje' moet de overgang makkelijk en soepel laten verlopen. DNB controleert of de uitvoering bij financiële instellingen op tijd gebeurt. Op de hieronder genoemde website SEPA kunnen verzekeraars een checklist vinden van alle te nemen maatregelen.

Nu beginnen
De grote verzekeraars zijn al begonnen met de SEPA-invoering en hebben vaak een speciale SEPA-manager. Bij kleinere bedrijven ligt dat anders. Verzekeraars die nu niet beginnen met de invoering van SEPA zijn straks te laat en kunnen dan niet meer aan het betalingsverkeer meedoen.

Start voorlichtingscampagne
Op 9 mei starten demissionair minister Jan Kees de Jager en DNB-president Klaas Knot de landelijke SEPA-campagne gericht op consumenten en bedrijven. Het daar gepresenteerde voorlichtingsmateriaal vindt u vanaf die datum op de hieronder genoemde SEPA-website. Zo leveren we beide een bijdrage aan een soepele overgang naar SEPA. 

Meer informatie