Dossier brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil de Europese Unie (EU) op 29 maart 2019 verlaten. Kunnen we daarna nog gewoon pinnen tijdens een stedentrip naar Londen? Is het nog mogelijk geld over te maken naar vrienden of bedrijven in het VK?

Brexit

Meest gestelde vragen

Kan ik na de brexit in het Verenigd Koninkrijk blijven pinnen met mijn Nederlandse bankpas?

  • Ja, dat kan gewoon. Er zijn maatregelen getroffen waardoor pinnen met uw Nederlandse bankpas in winkels mogelijk blijft, zelfs bij een no-deal brexit.
  • U kunt ook gewoon met uw bankpas Britse ponden opnemen bij geldautomaten in het VK.
  • Als u in Nederland een winkel heeft: Britse consumenten met een Britse betaalpas of creditcard kunnen ook gewoon betalen bij uw betaalautomaat en geld opnemen bij pinautomaten in Nederland.

Moet ik straks meer betalen om in het VK contant geld op te nemen?
Dat hangt af van uw bank. U kunt dit het beste aan uw eigen bank vragen.

Kan ik na Brexit nog steeds geld overmaken naar en van het VK?
Ja, dat kan, zelfs na een no-deal brexit. Banken hebben maatregelen getroffen waardoor het betalingsverkeer in euro’s door blijft gaan. Het gaat hierbij om overboekingen, incasso’s en betalingen met een pinpas. Ook het betalingsverkeer in Britse ponden kan zonder belemmeringen doorgaan. Een no-deal brexit kan wel gevolgen hebben voor de kosten en snelheid van overboekingen in euro naar en van het VK.

Mag ik straks nog onbeperkt met contant geld richting het VK reizen?
Hiervoor kunt u het beste de website van de Belastingdienst/Douane raadplegen.

Ik woon in Nederland en heb een rekening bij een bank uit het Verenigd Koninkrijk die actief is in Nederland. Is mijn geld na de brexit nog beschermd door een depositogarantiestelsel (DGS)?
Ja, uw geld blijft beschermd. Op dit moment wordt uw geld bij een bank uit het VK beschermd door het Britse depositogarantiestelsel tot GBP 85.000. Door brexit kan dit veranderen. Banken en uitvoerders van depositogarantiestelsels zorgen dat uw geld beschermd blijft, ook bij een eventuele no-deal brexit. Hiervoor hoeft u niets te doen. Welk DGS uw spaargeld beschermt na brexit, hangt af van uw precieze situatie. Neem voor meer informatie contact op met uw bank. Voor meer informatie over het DGS kunt u ook contact opnemen met DNB.

Ik woon in het Verenigd Koninkrijk en heb een rekening bij een bank uit Nederland. Is mijn geld na de brexit nog beschermd door een depositogarantiestelsel (DGS)?
Ja, uw geld blijft beschermd. Op dit moment wordt uw geld bij een bank uit Nederland beschermd door het Nederlandse depositogarantiestelsel tot EUR 100.000. Door brexit kan dit veranderen. Banken en uitvoerders van depositogarantiestelsels zorgen dat uw geld beschermd blijft, ook bij een eventuele no-deal brexit. Hiervoor hoeft u niets te doen. Welk DGS uw spaargeld beschermt na brexit, hangt af van uw precieze situatie. Neem voor meer informatie contact op met uw bank. Voor meer informatie over het DGS kunt u ook contact opnemen met DNB.