Voordat u meldt
DNB verwacht dat u een misstand eerst intern bij de instelling meldt waar u werkzaam bent. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een interne klokkenluidersregeling. Meldt u niet eerst bij de betreffende instelling, dan kan dit gevolgen hebben voor uw rechtspositie.
Het DNB Meldpunt Misstanden staat echter open voor wie het rechtstreeks melden bij de betreffende instelling niet goed mogelijk is. Dit kan het geval zijn als uw instelling geen klokkenluidersregeling heeft of als u gegrond vreest voor onevenredig zware persoonlijke gevolgen. Ook is het mogelijk dat u al een rechtstreekse melding heeft gedaan bij de instelling, maar deze daar volgens u onvoldoende aandacht aan heeft gegeven.
Advies inwinnen
Twijfelt u of het in uw situatie mogelijk is om direct bij DNB een melding te doen? Of wenst u advies over uw positie als melder? Raadpleeg dan de website www.huisvoorklokkenluiders.nl. Ook adviseren wij u te overwegen om juridisch advies in te winnen bij bijvoorbeeld een advocaat dan wel om u juridisch bij te laten staan.
Contactgegevens
U kunt een melding doen per:
- telefoon: 0800 020 1068
- e-mail: meldpuntmisstanden@dnb.nl
- brief:
De Nederlandsche Bank
t.a.v. Meldpunt Misstanden
Postbus 98
1000 AB Amsterdam - rapportageformulier Meldpunt misstanden financiële instellingen (online)
Het DNB Meldpunt Misstanden voorziet niet in het verschaffen van advies, slachtofferhulp, financiële beloning, of vertegenwoordiging van de melder.