DNB in gesprek met Nederlanders over monetair beleid

De Europese Centrale Bank (ECB) wil weten wat inwoners van het eurogebied vinden van haar monetair beleid. Daarom gaat De Nederlandsche Bank (DNB) — als onderdeel van het Europees Stelsel van Centrale Banken — 26 november in gesprek met Nederlanders en maatschappelijke organisaties.

DNB in gesprek

Tijdens de virtuele luistersessie ‘In gesprek met DNB’ kunnen zij hun mening geven en met ideeën komen over het monetair beleid van de ECB. Ook zijn we benieuwd naar de economische obstakels waar Nederlanders in hun dagelijks leven of werk tegenaan lopen. En wat ze vinden van de communicatie van DNB en ECB. 

Kijk en chat mee 

Het event is live te volgen via internet. Via de chat kunt u uw ideeën en ervaringen delen. Opmerkingen die via de chat binnenkomen, nemen we zoveel mogelijk mee tijdens het event. Dus bent u er ook bij?

Kijk en chat live mee

Monetair beleid tegen het licht  

De ECB evalueert momenteel haar monetaire strategie. Doel is te kijken hoe zij haar belangrijkste taak zo goed mogelijk kan uitvoeren: zorgen voor stabiele prijzen in het eurogebied. De ECB kijkt bijvoorbeeld naar de instrumenten die ze hiervoor gebruikt, zoals de rentetarieven en het aankopen van obligaties. Maar ook welk inflatiecijfer — het percentage waarmee de prijzen stijgen — ze moet nastreven.

Stabiele prijzen gaan iedereen aan. Of je nu spaart, leent of consumeert. En de monetaire strategie van de ECB dus ook. Daarom houden de ECB en de 19 aangesloten nationale centrale banken een serie sessies om te luisteren naar de meningen en ervaringen van inwoners en maatschappelijke organisaties.

Lees meer over het belang van stabiele prijzen en de rol van de ECB of over de strategische evaluatie. 

Wie er meedoen

Voor In gesprek met DNB hebben wij enkele tientallen maatschappelijke organisaties uitgenodigd. Ook doet er een aantal Nederlanders op persoonlijke titel mee. Vanuit DNB en de ECB doen onder anderen DNB-president Klaas Knot, DNB-directielid Olaf Sleijpen en ECB-directielid Isabel Schnabel mee.

Wat er gebeurt met de input

Wij publiceren een samenvatting van wat er is besproken en delen deze met de ECB. Om zo de wensen en zorgen van Nederlanders goed over te brengen. De ideeën en opmerkingen die uit deze sessie naar voren komen, neemt de ECB mee bij het bepalen van haar toekomstige koers.