Expositieprogramma

Regelmatig organiseert De Nederlandsche Bank (DNB) exposities. Enerzijds om jonge kunstenaars een podium te bieden. Anderzijds om medewerkers kennis te laten maken met ontwikkelingen in de moderne beeldende kunst.

Expositie bezoeken

De exposities in de Kunstruimte zijn toegankelijk voor het publiek. Wilt u langskomen? Maak dan vooraf een afspraak

Wonder While I Wander– Cristina Lucas

Van 6 september 2019 tot en met 17 oktober 2019 vindt in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank de tentoonstelling Wonder While I Wander van Cristina Lucas plaats.

GUARD: You are not allowed to be naked in the museum.

ARTIST: But look around you... Everyone here is naked!

GUARD: But that is art.
ARTIST: This too is art!

GUARD: You dont have permission. You need a permit, or Im calling the police (as the model gets dressed).

ARTIST: Fine, then Im leaving. Ill come back another day with permission.”

- Cristina Lucas – Desnudos En El Museo / Nudes in the Museum (2010-…)

Zonder toestemming vooraf maakt de Spaanse kunstenaar Cristina Lucas sinds 2010 opnames van zowel vrouwelijke als mannelijke modellen die ze naakt in een museumzaal fotografeert. In deze zalen van beroemde musea zoals het Prado in Madrid of het Louvre in Parijs hangen of staan iconische naakten uit de geschiedenis van de Kunst. Met haar naakten reflecteert Lucas op de constructie van schoonheid en de perceptie van het lichaam in onze Westerse wereld en de conventies die hier aan verbonden zijn. In de Kunstruimte worden de Nudes in the Museum getoond naast een sculptuur en haar videokunstwerk Hable (2008), dat in februari in het Thyssen-Bornemisza Museum te Madrid geëxposeerd is. Eerder trad Lucas ook op als gastcurator van de tentoonstelling in de Kunstruimte After Bretton in 2018.

Cristina Lucas (Jaén, Spanje 1973) woont en werkt in Madrid en is een voormalig resident van de Rijksakademie te Amsterdam. Ze behaalde haar Bachelor in Fine Art zowel aan de Universidad Complutense te Madrid als de University of California. Lucas maakt multimediale werken waarin ze de provocatie niet schuwt, om aan te sporen tot een kritisch dialoog over een breed scala van sociale, historische en culturele kwesties.

De tentoonstelling Wonder While I Wander is op doordeweekse dagen tijdens kantooruren te bezichtigen in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank. In verband met de toegangsprocedure bij De Nederlandsche Bank kunt u de tentoonstelling uitsluitend bezoeken na aanmelding en met legitimatie. Het maken van een afspraak kan telefonisch (020-5242183) of per e-mail (kunstcommissie@dnb.nl) .

Cristina Lucas-Desnudo en El Prado

Cristina Lucas-Desnudo en El Prado