Expositieprogramma

Regelmatig organiseert De Nederlandsche Bank (DNB) exposities. Enerzijds om jonge kunstenaars een podium te bieden. Anderzijds om medewerkers kennis te laten maken met ontwikkelingen in de moderne beeldende kunst.

Expositie bezoeken

De exposities in de Kunstruimte zijn toegankelijk voor het publiek. Wilt u langskomen? Maak dan vooraf een afspraak

Wineke Gartz met de tentoonstelling Rock Garden

Wineke Gartz

Van 16 november tot en met 3 januari 2019 vindt in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank de tentoonstelling Rock Garden door Wineke Gartz plaats.

Wineke Gartz (1968) creëert speciaal voor deze solotentoonstelling een ruimtelijke installatie met videoprojecties, tekeningen en voorwerpen waarmee zij reageert op de architectuur en de omgeving van het DNB-gebouw. De rotsblokken rondom dit gebouw zijn – heel prozaïsch – bedoeld om ramkraken te voorkomen, maar Gartz associeert deze – heel poëtisch – met de oertijd en woeste natuur. Zo haalt ze de natuur naar binnen. Tegelijkertijd toont ze op de muren videobeelden van mensen, straten en bedrijvigheid in en rondom Amsterdam, gelardeerd met tekeningen. Daarmee transformeert zij de Kunstruimte tot een monumentaal levend schilderij dat de bezoeker volledig omringt. Zo betrekt Gartz ons allemaal in de zoektocht naar de harmonie tussen mens en techniek, economie en natuur. En terwijl zij als een begenadigd dj tovert met ultramoderne multimediale middelen, zien we in de luchten en wolkenpartijen van haar compositie onmiskenbaar de sporen van 17de-eeuwse landschapsschilders als Jacob van Ruisdael terug. Het doet ons onderdompelen in een multidimensionale gelaagdheid – een gelaagdheid in ruimte en tijd.

De tentoonstelling Rock Garden is op afspraak te bewonderen in de Kunstruimte van De Nederlandsche bank, telefonisch 020-5242183 of per e-mail kunstcommissie@dnb.nl.

In verband met de toegangsprocedure bij De Nederlandsche Bank kunt u de tentoonstelling uitsluitend bezoeken na aanmelding en met legitimatie.

Renée van Oploo met I am Water

Renée van Oploo - I am Water

Van 1 oktober tot en met 8 november 2018 vindt in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank de expositie I am Water door Renée van Oploo plaats.


De expositie bestaat uit de installaties:

  • Rivier & icosa: Flowcontrol 1 & 2
  • Drie zingende mannen: A song for the earth
  • Lied: I am water
  • Twee animatie-posters met robot en boom: I didn't choose any of this

Drie zakenmannen, hun hagelwitte overhemden geperst bij de stomerij, kijken uit over het donkere water van een brede rivier. Ze komen om in het werk, maar zijn nu op retraite. Ze hebben de rest van het weekend om tot rust te komen, om weer één te worden met de natuur. Ze zingen zacht. Een vrachtschip werkt zich stroomopwaarts. De mannen herkennen de logo’s die op de zijkanten van de containers gedrukt staan.

Een oude filosoof staat als versteend aan de oever van de rivier. Hij denkt diep na terwijl het voorbij stromende water zich almaar vernieuwt, maar de rivier eeuwig hetzelfde blijft. De reflecties van de ondergaande zon op het kabbelende water helpen hem denken. Hij vraagt zich af welke vorm wateratomen hebben en hoe hij dit met logica zou kunnen aantonen. Als de zon onder is, deelt hij zijn bevindingen met een groepje nieuwsgierige jonge mensen die de wereld ook willen begrijpen.

De rivier laat het allemaal gebeuren: ze wordt bevaren, ze wordt ingedamd, haar loop wordt verlegd, haar bodem uitgebaggerd. Ze vervoert kolen en koffie, graan en grint. Ze biedt stof tot nadenken en ze neemt alles wat niet tegen haar bestand is. Geef haar water uit de bergen, een land om door te stromen en een zee om in uit te monden en zij zal haar loop tot in het oneindige blijven volgen. Het lied 'I am Water' is gezongen en gearrangeerd door Frank Reemer. De tekst is geschreven door Renée van Oploo.

De tentoonstelling is van 1 oktober tot en met 8 november 2018 in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank, Westeinde 1 te Amsterdam op werkdagen op afspraak te bezichtigen. Een afspraak maken kan per e-mail (kunstcommissie@dnb.nl) of telefonisch (020-5242183). Legitimatie is verplicht.

Margriet Luyten & de kunstbemiddelaars

De Bemiddelaars - Liesbeth Brandt Corstius, Rudi Fuchs


In de expositie toont Margriet Luyten de film Levenswerk II (30 min.) waarin zij acht kunstbemiddelaars ontmoet, waar onder museumdirecteuren, kunsthistorici, galeriehouders en een kunstadviseur. De kunstbemiddelaars zijn Flor Bex, Liesbeth Brandt Corstius, Deborah Campert-Wolf, Anny De Decker, Rudi Fuchs, Lily van Ginneken, Wim van Krimpen en Henk van Os, de tussenpersonentussen het kunstwerk en het publiek . In de film blikken ze terug en kijken vooruit op een leven met kunst. Zij vertellen over de liefde voor kunst en het werkzaam zijn in en met de kunsten.

Naar aanleiding van het filmproject Levenswerk II – de kunstbemiddelaars maakte Imke Ruigrok de tentoonstelling met bruiklenen van deze bemiddelaars. Speciaal voor deze expositie tonen zij werken uit eigen collectie met onder andere Wobbe Alkema, Yvonne Dröge Wendel, Günther Förg, Ed Gebski, Erik van Lieshout, Hermann Nitsch en Tomas Rajlich. Werk ooit aangekocht, geschonken, gekregen of geruild, dat laat zien hoe de liefde voor de kunst letterlijk mee naar huis werd genomen.

Margriet Luyten laat het verstrijken van de tijd zien in haar onderwerpen en werkwijze. Zo maakte ze recent van iedere bemiddelaar twee portretten in de tijdrovende techniek van de gomdruk. De portretten zijn in de expositie voor het eerst te zien.

In haar werk houdt Margriet Luyten zich intensief bezig met tijd. Wat is tijd met betrekking tot de mens en zijn (sterfelijk) lichaam? Zij portretteerde honderdjarigen, gaf bestaande doodsportretten van kinderen een nieuwe verschijningsvorm en volgde het sterfbed van haar eigen moeder. Levenswerk II is een vervolg op de in 2013 gerealiseerde film Levenswerk I – de kunstenaars . Deze film toont verstilde portretten van negen kunstenaars in de laatste fase van hun werkzame leven: Roger Raveel, Loes van der Horst, Ger Lataster, JCJ Vanderheyden, Henk Peeters, Ata Kandó, Nono Reinhold, Co Westerik en de onlangs overleden Armando.

50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein

50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein

Op 7 mei 1968 opende koningin Juliana het nieuwe hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein.

Het modernistische gebouw, een ontwerp van architect Marius Duintjer, was bij veel Amsterdammers omstreden zelfs al vóór burgemeester Gijs van Hall, op een ijskoude Novemberdag in 1961, de eerste paal sloeg. Het pand voor DNB zou immers gebouwd worden op de plaats waar het oude Paleis voor Volksvlijt in 1929 was afgebrand. Lange tijd is het kavel braakliggend terrein gebleven. Crisis en Tweede Wereldoorlog werden gevolgd door plannen zoals een opera. Uiteindelijk werd besloten een modern nieuw kantoor voor De Nederlandsche Bank te bouwen.

Bankpresident Jelle Zijlstra sprak bij de opening van een ‘rustig en doelmatig’ gebouw, ‘inspirerend voor het soort werk dat wij er moeten verrichten’. In de loop der jaren volgden vele kleine en grote verbouwingen om het gebouw aan te passen aan de veranderende eisen met betrekking tot de veiligheidseisen voor het waardegebied en de werkzaamheden van DNB.

Nu staat Duintjers 50-jarige creatie aan de vooravond van een grondige renovatie om het gebouw technisch weer helemaal bij de tijd te brengen en ook voor de toekomst ‘fit for purpose’ te maken. En de kans te benutten het gebouw meer open en toegankelijk en in verbinding met de samenleving te maken. Hiermee zal het pand weer de transparante uitstraling krijgen zoals Duintjer voor ogen had.

Doel van de renovatie is het gebouw te laten bijdragen aan het welbevinden van alle gebruikers en gasten en DNB’ers optimale ondersteuning te bieden bij de uitvoering van hun werk. DNB organiseert de expositie 50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein, die het ontstaan en de ontwikkeling van het gebouw in beeld brengt en uitnodigt om mee te denken over de toekomst van het hoofdkantoor van DNB.

Voorgaande programma's