Expositieprogramma 2011

Regelmatig organiseert de Nederlandsche Bank (DNB) exposities. Deze zijn enerzijds bedoeld als podium voor jonge kunstenaars, en anderzijds om medewerkers kennis te laten maken met ontwikkelingen in de moderne beeldende kunst. De exposities zijn op afspraak ook voor niet-medewerkers te bezoeken.

 

 • Aanwinsten 2011 - 8 december tot 13 januari 2012
  Aan het eind van ieder jaar maakt de Kunstcommissie van de Nederlandsche Bank de balans op van haar aankopen. In 2011 blijkt dat niet alleen een aanzienlijk aantal werken is aangekocht van jonge talentvolle kunstenaars, maar ook van kunstenaars die hun sporen al hebben verdiend. Met de aankopen van 2011 heeft de commissie de kwaliteit van de kunstcollectie weten te verhogen. De Kunstcommissie toont met trots een aantal van deze werken in de aanwinstentoonstelling.
 • Ronald Zuurmond, 20 oktober tot 1 december
  Zuurmond is gefascineerd door 'onbenulligheden' en randverschijnselen. De dingen die het beeld van een ruimte bepalen zonder dat wij dat beseffen. Door deze alledaagse objecten te ordenen tot een stilleven worden ze uit hun context gehaald. Vervolgens laat Zuurmond een dergelijk stilleven een tijd lang staan om het zich eigen te maken en op een gegeven moment wordt het wederom onderdeel van het alledaagse. Dit proces verwerkt hij in zijn kleurrijke werken. Zonder vooropgezet doel probeert hij nutteloze dingen tot een bepaalde compositie of verhouding te verheffen.
  Een goed voorbeeld van een ogenschijnlijk onbenullig object is de bananenschil. In veel van zijn werken is deze bananenschil terug te vinden. Het gaat hem niet alleen op de schil en de transformatie die deze ondergaat, maar tevens ook de beweging en de nietsigheid van de schil. Door de vervormingen is iedere schil uniek, waardoor het haast Chinese tekens lijken, maar tegelijkertijd nog steeds afval zijn.
 • Jan Andriesse,  2 september tot 14 oktober
  De kunstenaar geeft in deze tentoonstelling een kijkje in zijn leven en werkwijze. Doordat Andriesse (Jakarta 1950) te twee werken, waaronder een tekening, in situ komt maken, zullen medewerkers van de bank en andere belangstellenden het ontstaansproces van zijn werk op de voet kunnen volgen. De 7 curven van Jan Andriesse zijn wereldberoemd, maar waar komen zij vandaan? Hoe zijn de lijnen ontstaan? En wat wil Andriesse er mee uitdrukken?
  Tijdens de tentoonstelling kan u inzicht krijgen in het leven van Jan Andriesse, de liefhebber. Er zullen sculpturen te zien zijn, die het verhaal achter het ontstaan van de 7 curven onthullen. Zijn werk gaat over licht en water en dan in het bijzonder de reflectie van het licht in het veranderende, bewegende water. Dit water is de rivier de Amstel, waar Andriesse zijn atelier heeft. Terugkomende onderwerpen zijn: de stroom van de rivier, golven op het water, het spoor van voorbij trekkende meerkoeten en de kringen van neervallende regendruppels
 • Jack Holden, 7 juli tot 27 augustus 2011                         
  Jack Holden, geboren in 1979 te Notthingham, heeft een achtergrond als videokunstenaar en fotograaf maar heeft zich de afgelopen jaren voornamelijk bezig gehouden met schilderen en het maken van collages. Hij heeft een tweejarige residentie aan de Ateliers afgesloten en is tegenwoordig werkzaam in Berlijn en Amsterdam. 
  In de tentoonstelling From the Morning zijn verschillende werken van de kunstenaar te zien, waaronder kleurrijke collages, keramische sculpturen en videokunst. Centraal staat de vraag wat de waarde en plaats van massabeelden is in onze moderne cultuur.Zijn werk is sterk beïnvloed door film en fotografie en een onmisbare bron van inspiratie voor hem is het gevonden beeld. Deze zijn afkomstig uit de jaren ’50 en ’60, de decennia van de opkomst van de reclame en pop- art. De beelden gebruikt hij als symbolen van de moderne cultuur. Verder wordt zijn werk gekenmerkt door felle kleuren, herhalingen en een bijzonder ritme en beweging. Zijn kunst levert vaak kritiek op reclames van het alledaagse leven en de druk die ze op consumenten uitoefenen. Volgens hem laten deze reclames ons denken dat het vervullen van bepaalde behoeftes een noodzaak is.
 • Sarah De Vos,9 juni tot 24 juni 2011
  Sarah De Vos (Brussel, 1985) behaalde haar MA in de schilderkunst aan de Sint Lucas Hogeschool te Antwerpen in 2008. In 2009 begon zij haar tweejarige werkperiode aan De Ateliers te Amsterdam.
  In de tentoonstelling Recollection worden recente en vroegere schilderijen bijeengebracht. Centraal staat de vraag hoe schilderkunstige beelden worden waargenomen en welke rol zij spelen in de denkbeeldige reconstructie van ons persoonlijke en collectieve verleden.
  In haar schilderijen, uitgaande van momentopnames die ze zelf vastlegt, verkent zij het misleiden en verleiden van de waarneming. Zowel technisch als inhoudelijk bouwt ze een gelaagdheid op. Door manipulatie van kadrering, reflectie en contrast wordt een heldere blik op het schilderij gehinderd. Deze accenten worden eveneens doorgetrokken in de schildertoets die soms haarscherp is en dan weer abstraherend vaag, waardoor tijd deel wordt van het beeld.
 • Simone Häfele, 21 april t/m 26 mei 2011
  In het werk van Simone Häfele (Karlsruhe, Duitsland, 1982) staat de natuur centraal en probeert ze een dialoog te creëren tussen de ongerepte natuur en de natuur zoals men die kent in de stad. Naast de natuur in haar oervorm, raakt Häfele ook bevlogen door het fenomeen het publieke park. Häfele: 'Parken zijn net lege canvasdoeken waarop wensen en reflecties geprojecteerd kunnen worden'.
  Tevens vormen de ogenschijnlijk onbelangrijke objecten uit ons dagelijks leven een belangrijk onderdeel van haar kunst. Vaak schildert zij flitsen uit de werkelijkheid, zoals brievenbussen en sieraden, objecten waar wij vaak zo voorbij lopen, zonder ze daadwerkelijk te zien. Simone heeft het talent en de vaardigheden om het schilderen er moeiteloos uit te laten zien.