Expositieprogramma 2012

Regelmatig organiseert de Nederlandsche Bank (DNB) exposities. Deze zijn enerzijds bedoeld als podium voor jonge kunstenaars, en anderzijds om medewerkers kennis te laten maken met ontwikkelingen in de moderne beeldende kunst. De exposities zijn op afspraak ook voor niet-medewerkers te bezoeken.

Aanwinsten 2012 - 20 december t/m 17 januari 2013
De Kunstcommissie van de Nederlandsche Bank maakt aan het eind van ieder jaar een balans op van haar aankopen. Ook dit jaar is de collectie weer aangevuld met vernieuwende en verrijkende werken van beginnende en al meer gevestigde kunstenaars. Met de in 2012 aangekochte werken heeft de Kunstcommissie de collectie verder versterkt. De commissie toont met trots een aantal van haar nieuwe werken in de aanwinstententoonstelling.

Elspeth Diederix - The Studio Garden - 1 november t/m 13 december 2012
Elspeth Diederix gebruikt haar ateliertuin als een experimentele ruimte. Ze onderzoekt de mogelijkheden voor het gebruik van plantmateriaal in haar werk. Een onderzoek in tuinieren: het zaaien van bloemen uitsluitend met het doel om foto's te oogsten. Anticiperen, schetsen, observeren en het onderzoeken van de verschillende soorten bloemen, planten en hun kleuren en patronen. Het werken met levend materiaal betekent een langzaam proces en het zal een aantal seizoenen duren om volledig te begrijpen hoe ze uit dit onbekende werkterrein nieuw werk kan distilleren. Bij De Nederlandsche Bank laat ze haar 'werk in uitvoering' zien. 
 
Min Oh – The Suite - 20 september t/m 25 oktober 2012
Het videowerk van de Zuid-Koreaanse kunstenares Min Oh (Seoul, 1975) kenmerkt zich door sprookjesachtige verhalen en kinderversjes met duistere ondertoon. Onschuldige scenes die tegelijkertijd verontrusten, veroorzaakt door het contrast tussen wat je ziet en hoort. Zoete beelden versus schrille geluiden. Een synthese tussen muziek en beeld, die tegelijkertijd Min Oh’s eigen talenten weerspiegelt: in de wieg gelegd voor een carrière als pianiste, koos ze voor de beeldende kunsten. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Min Oh een nieuwe serie video- en performancekunst. Werken die zich tot elkaar verhouden als verschillende muziekstukken. The Suite. Min Oh verblijft op dit moment als artist in residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.
 
Fiona Mackay – 84 paintings in the bank - 2 augustus t/m 6 september 2012
Wat begon als een samenwerkingsproject eindigt als een solotentoonstelling van Fiona Mackay bij De Nederlandsche Bank. ’84 Paintings’ is de uitkomst van een experiment van Mackay in samenwerking met Manuela Gernedel en Morag Keil. Binnen de beperkingen van tijd en kwantiteit, maakten de kunstenaars twee weken lang elke dag twee kunstwerken. Het onvermijdelijke resultaat, 84 werken, wordt gezien als één geheel, vrij van hiërarchie. De regels die de identiteit van het ‘84 Paintings’ project bepaalden worden nu losgelaten. Fiona Mackay nodigt De Nederlandsche Bank uit om een nieuw werk te creëren van de schilderijen die ze samen met Manuela Gernedel en Morag Keil in 2009 produceerde. 
 
Renie Spoelstra en Raquel Maulwurf  – Night & Day - 14 juni t/m 26 juli 2012     
Dag en nacht, zon en maan, zwart en wit, zacht en hard, kras en streek, binnen en buiten, groot en klein, natuur en cultuur, krachtig en kwetsbaar, stilstand en beweging: in een duopresentatie in de Nederlandsche Bank spelen Raquel Maulwurf (Madrid, 1975) en Renie Spoelstra (Drachten, 1974) hun monumentale houtskooltekeningen tegen elkaar uit. Ze laten hun werk als planeten draaien om de ster van de tegenstelling, ieder in hun eigen baan. Maar waar trekken de beelden elkaar aan, wanneer stoten ze elkaar af? Waar verhevigen ze elkaar, waar komen ze samen? In de kosmos van Maulwurf en Spoelstra draait het om de mogelijkheden van het concept van de oppositie. Speciaal voor deze gelegenheid maakten beide kunstenaars nieuw werk. In een indrukwekkende setting wordt de beschouwer uitgenodigd om zich te begeven in het landschap van de verbeelding, het verleidelijke veld waar Maulwurf en Spoelstra hun krachten meten.
 
Kasboek Collectief X – Kasboek X waardetransport - 26 april t/m 7 juni 2012     
Juweelontwerp, grafisch ontwerp en beeldende kunst. Drie verschillende disciplines die uitstekend samengaan. Dat bewijst het KASBOEKcollectief, bestaande uit Cathalijne Postma, Debbie van Berkel en Jojanneke Postma. Het drietal creëert vanuit hun diverse achtergronden crossmediale kunst. Hiermee verkennen ze de grenzen tussen kunst, commercie en maatschappij.  Met een speciaal voor de Kunstruimte van de Nederlandsche Bank ontworpen installatie wil KASBOEK het mysterie rondom waardetransport (gedeeltelijk) zichtbaar maken. De toeschouwer kan informatie in de vorm van een capsule in een buizenpostsysteem plaatsen. Het transport wordt zichtbaar, maar het mysterie blijft.

Wat gebeurt er nadat de capsule is afgeleverd? En wat is het gevolg voor de samenleving? KASBOEK X waardetransport licht een tipje van de sluier op. Toch komen we het antwoord nooit helemaal te weten. En dan gaat het om vertrouwen.
 
Hellen van Meene – Dogs and Girls - 8 maart t/m 19 april 2012          
 ‘Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) is een kunstenaar die foto’s maakt, vooral portretten, vooral van jonge mensen en vooral van meisjes.’ Zo staat het op haar officiële website, maar deze droge omschrijving – hoe waar ook – zegt niets over de bijzondere kwaliteit van haar werk. Dit is tegelijk poëtisch en indringend en laat vooral zien hoe deze getalenteerde fotografe naar de wereld kijkt.
Dogs and Girls is de titel van de tentoonstelling in de Nederlandsche Bank. De titel geeft aan dat er naast portretten van meisjes ook honden zijn te zien. Dit laatste thema is nieuw in Van Meenes oeuvre.

De kenmerkende stijl van haar portretten is ook in het nieuwe werk aanwezig; een neutrale achtergrond waardoor de focus op het innerlijk van de geportretteerde ligt. Van Meene toont het bijzondere karakter van alledaagse individuen. Daarbij laat ze zien dat honden dezelfde psychologische kracht kunnen uitstralen als de mens.  Werk van Hellen van Meene is onder andere te zien in de collectie van het Guggenheim Museum (New York), het MOCA (Los Angeles), het Victoria and Albert Museum (Londen) en het Stedelijk Museum Amsterdam.


Maurice van Valen – Recente Aanwinsten van Maurice van Valen - 19 januari t/m 1 maart 2012
Na de schenking van de verzamelaar in 2011 van een groep van 63 kunstwerken aan het Stedelijk Museum, is Maurice van Valen doorgegaan met verzamelen. De tentoonstelling toont een selectie van de recente aanwinsten van de verzamelaar. Het werk van de volgende kunstenaars is opgenomen in de tentoonstelling: Julie Becker, Eric Bell / Kristoffer Frick, Andrea Büttner, Michael Dean, Morgan Fisher, JCJ Vanderheyden, William Leavitt, Johan Lennarts, Falke Pisano, Evi Vingerling, Eric Wesley.

“Kunst is voor mij een religieuze beleving. Steeds opnieuw ben ik gefascineerd door de cruciale beslissingen van kunstenaars die leiden tot het ontstaan van een goed kunstwerk.
Ik blijf me afvragen waarom een kunstenaar zich ontfermt over het voortbrengen van schoonheid. En waarom en hoe ik word betoverd, waar die sensibiliteit vandaan komt.
Ik denk dat mijn omgang met kunst en kunstenaars pogingen zijn om zo dicht als mogelijk bij de oorsprong van die schoonheid te komen.” Maurice van Valen