Expositieprogramma 2016

 

Aanwinstententoonstelling 2016

Aanwinstententoonstelling 2016, 9 December 2016 t/m 5 januari 2017
Jaarlijks organiseert de Kunstcommissie de Aanwinstententoonstelling. Hierin worden werken tentoongesteld die het afgelopen jaar aan de collectie zijn toegevoegd. 

Het streven van de Kunstcommissie is om kunstenaars te volgen in hun ontwikkeling. Bij elke nieuwe stap – verdieping – daarin wordt de afweging gemaakt om al dan niet nieuw werk voor de collectie te verwerven. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om op termijn een beknopt oeuvre te kunnen presenteren. DaniëlleDanielle van Ark, Saskia Noor van Imhoff, Paul Kooiker, Pere Llobera, Katja Mater, Anna Ostoya, Daniel van Straalen en Ronald Zuurmond passen in dit streven.

De jonge generatie kunstenaars wordt vertegenwoordigd met nieuw werk van Joan van Barneveld, Janine van Oene, Daniela Schwabe en Tanja Ritterbex. Van de meer gevestigde namen – zoals Rob Birza, David Jablonowski, Jimmy Robert en Berend Strik – werd eveneens nieuw werk verworven. Strik was in 2014 ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van DNB uitgenodigd de goudkluis te bezoeken en naar aanleiding daarvan een expositie samen te stellen. Ook Cristina Lucas en Sarah van Sonsbeeck kregen die kans. De werken die hierop zijn geïnspireerd, zijn aangekocht.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 5 januari in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank, Westeinde 1 te Amsterdam op werkdagen op afspraak te bezichtigen. Een afspraak maken kan per e-mail (kunstcommissie@dnb.nl) of telefonisch (020-5242183). Legitimatie verplicht.

Is that all there is klein
Is that all there is…
Een expositie met werken van de kunstenaars Marjolijn de Wit en Wafae Ahalouch.

“Is that all there is…. Is that all there is…. Then let’s keep dancing”, zong Peggy Lee in 1969 met haar sensuele stem. Dromen, diepe verlangens, grootse ervaringen: alles wordt ingehaald en als het ware geneutraliseerd door de tijd. Wat rest is de ontgoocheling: is that all there is?  Then let’s break out the booze and have a ball!
Is that all there is? Het moment van ‘ontgoocheling’ is een moment van reflectie, een tussenmoment waarin nieuwe verbanden kunnen worden gecreëerd en andere energieën kunnen worden aangesproken.
Wafae Ahalouch en Marjolijn de Wit hebben het idee van dat tussenmoment als uitgangspunt ingezet voor hun gezamenlijke presentatie bij De Nederlandsche Bank. Die installatie oogt als een kijkdoos, een ruimtelijke collage waarin twee werelden bij elkaar worden gebracht. Met losse elementen bouwden ze aan een structuur die ruim baan biedt aan grilligheden en onverwachte vergezichten. Ahalouch en De Wit nodigen u graag uit in hun theater van het leven.

De tentoonstelling vindt plaats van 21 oktober tot en met 1 december in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank. Zowel Wafae Ahalouch als Marjolijn de Wit hebben een beurs Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds ontvangen.

After the death of James Lee Byars
After the death of James Lee Byars – Berend Strik, 2 september t/m 13 oktober
Berend Strik is één van de drie kunstenaars die in 2014 de goudkluis mocht bezoeken ter ere van het 200-jarig jubileum van De Nederlandsche Bank. In deze tentoonstelling staat naast een van zijn eigen werken vooral de kunst van James Lee Byars centraal.

Byars hele leven stond in het teken van het verbinden van mensen, ideeën en inspiratiebronnen. Het “verbinden” is ook kenmerkend voor het werk van Berend Strik, waarbij ontmoetingen met mede-kunstenaars, ideeën en verschillende kunstwerken zich vermengen met zijn eigen gedachtewereld.

In de tentoonstelling wordt het gedachtegoed van Byars voortgezet in de context van DNB. De goudvoorraad (48.960 baren goud) in de kluizen vormt de connectie met de kunstenaar. Op deze manier wordt het goud de essentie van de tentoonstelling, maar is het ook een reflectie van de essentie van Byars’ werk.

In de tentoonstelling zijn de volgende kunstenaars vertegenwoordigd: James Lee Byars, Marcel Broodthaers, Paul Goede, Hans van Houwelingen, Daniela Schwabe en Berend Strik. 

Tussen 8 september en 6 oktober vindt elke donderdagmiddag om 13.00 uur een seance van Paul Goede plaats in de Kunstruimte. U bent van harte welkom.

Amongst Treasures - Scarlett Hooft Graafland
Amongst Treasures - Scarlett Hooft Graafland
Scarlett Hooft Graafland heeft op uitnodiging van De Nederlandsche Bank een tentoonstelling samengesteld met werk van kunstenaars die haar inspireren. Met sommigen trok ze op tijdens het verwezenlijken van haar projecten in afgelegen streken. Deze kunstenaars worden voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. In anderen herkent ze de zorg om ons bestaan. Om de ander, om de aarde. De grootste inspiratie evenwel berust in de verbluffende schoonheid van de werken, hoe sterk de onderliggende politieke en ecologische betrokkenheid ook mag zijn.

Met de titel Amongst Treasures complimenteert Scarlett Hooft Graafland haar collega’s en knipoogt ze tevens naar de genius loci: in De Nederlandsche Bank wordt immers de nationale goudschat bewaard. Scarlett brengt zelf drie eigen werken in, die zich elk op eigen wijze verbinden met werk van de andere kunstenaars. Haar efemere sculpturen in een helder landschap bezitten een sprankelend charisma. En precies dat sprankelende charisma wordt over en weer weerkaatst. Dat is wat schatten doen; elkaar laten fonkelen.

Deelnemende kunstenaars: Amira Al-Sharif (Yemen), Valérie Belin (Frankrijk), Anthony Burrill (Engeland), Meschac Gaba (Benin), Sigurdur Gudmundsson (IJsland), Ni Haifeng (China), Scarlett Hooft Graafland (Nederland), Fransje Killaars (Nederland), Arthur Kleinjan (Nederland), Pierrot Men (Madagascar), Liza May Post (Nederland), Maria Roosen (Nederland), Gastón Ugalde (Bolivia), Roy Villevoye (Nederland).

TRANSLATING THE STANDARD GOLD BAR - Sarah van Sonsbeeck
TRANSLATING THE STANDARD GOLD BAR(I ONLY TAKE RISKS I UNDERSTAND) -Sarah van Sonsbeeck 
Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig jubileum van DNB in 2014 bezocht Sarah van Sonsbeeck de kluis. Met deze expositie reflecteert zij op onze nationale goudvoorraad. Bij de tentoonstelling verschijnt een essay van de hand van Carolyn Drake.

Fragment uit een gesprek met Krist Gruijthuijsen, directeur Grazer Kunstverein / KW Berlin:
Krist: Voor De Nederlandsche Bank ben je goudstaven aan het vertalen. Eigenlijk wordt zo alles teruggebracht naar die standaard vorm, zelfs als die niet in de tentoonstelling aanwezig is. Je infiltreert iets wat niet verwijderd mag worden; de goudstaaf. De Nederlandsche Bank liet jou toe daar in de kluis een mal van te maken, ad hoc, wat eigenlijk een performatieve handeling is. En vanuit daar vertaal je die vorm. Maar zijn valuta, circulatie, geld, munten, briefjes, niet ook een vertaling van waarde? En wie heeft eigenlijk die vorm van de goudstaaf bepaald?

Sarah: Misschien is simpelweg een goudgieter gevraagd ‘vind een handzame vorm voor goud, dus maak een mal’. Maar goud heeft altijd een geschiedenis: Inca’s gebruikten goud voor bekers, haarspelden! Het ging hen niet om de monetaire waarde maar om de fysische en mythische eigenschappen van goud. Ik raakte in de kluis gefascineerd door het gebruiksvoorwerp dat de goudstaaf ook is en hoe je dat zou kunnen transformeren.

Krist: Eigenlijk is de vorm van de goudstaaf misschien wel de meest non functionele vorm. Sarah: Misschien wel. 

From the blue play till shifting circles - Rob Birza
From the blue play till shifting circles
In 1991 verwierf De Nederlandsche Bank haar eerste kunstwerk van Rob Birza. Sinds die tijd is DNB Birza blijven volgen. From the blue play till shifting circles is een tentoonstelling met een aantal werken uit de collectie van DNB aangevuld met oud en nieuw werk van Birza.

Iris
Engage, Exchange
DNB’s art collection is not only of benefit to its employees, but also to visitors, in inspiring and encouraging a dialogue about the various subjects represented by the works of art. These engaged works revolve around artistic production that engages in a broad range of social, political, historical or economic events, actors or systems.  

We have combined works from three Rijksakademie residents, Wu Chi-Yu, Mahmoud Bakhshi and Sam Samiee, with a selection from our existing collection, including works from former Rijksakademie residents. This triggers a dialogue about the events, latent, ongoing or current, that inspire the artists and transpire in their works. Furthermore, this blend of works puts the collection in a new and fresh perspective and contributes to its recontextualisation. Art as a vehicle to convey a message and raise awareness of important issues will be the foundation of the exhibition. 

Participating artists: Ronald Ophuis, Tjebbe Beekman, Mounir Fatmi, Aline Thomassen, Chiyu Wu, Sam Samiee, Mahmoud Bakhshi. Curated by Corine van Emmerik.