Expositieprogramma

Regelmatig organiseert De Nederlandsche Bank (DNB) exposities. Enerzijds om jonge kunstenaars een podium te bieden. Anderzijds om medewerkers kennis te laten maken met ontwikkelingen in de moderne beeldende kunst.

Expositie bezoeken

De exposities in de Kunstruimte zijn toegankelijk voor het publiek. Wilt u langskomen? Maak dan vooraf een afspraak

Margriet Luyten & de kunstbemiddelaars

De Bemiddelaars - Liesbeth Brandt Corstius, Rudi Fuchs

Van 9 augustus tot en met 20 september 2018 vindt in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank de tentoonstelling Margriet Luyten & de kunstbemiddelaars plaats.

In de expositie toont Margriet Luyten de film Levenswerk II (30 min.) waarin zij acht kunstbemiddelaars ontmoet, waar onder museumdirecteuren, kunsthistorici, galeriehouders en een kunstadviseur. De kunstbemiddelaars zijn Flor Bex, Liesbeth Brandt Corstius, Deborah Campert-Wolf, Anny De Decker, Rudi Fuchs, Lily van Ginneken, Wim van Krimpen en Henk van Os, de tussenpersonentussen het kunstwerk en het publiek . In de film blikken ze terug en kijken vooruit op een leven met kunst. Zij vertellen over de liefde voor kunst en het werkzaam zijn in en met de kunsten.

Naar aanleiding van het filmproject Levenswerk II – de kunstbemiddelaars maakte Imke Ruigrok de tentoonstelling met bruiklenen van deze bemiddelaars. Speciaal voor deze expositie tonen zij werken uit eigen collectie met onder andere Wobbe Alkema, Yvonne Dröge Wendel, Günther Förg, Ed Gebski, Erik van Lieshout, Hermann Nitsch en Tomas Rajlich. Werk ooit aangekocht, geschonken, gekregen of geruild, dat laat zien hoe de liefde voor de kunst letterlijk mee naar huis werd genomen.

Margriet Luyten laat het verstrijken van de tijd zien in haar onderwerpen en werkwijze. Zo maakte ze recent van iedere bemiddelaar twee portretten in de tijdrovende techniek van de gomdruk. De portretten zijn in de expositie voor het eerst te zien.

In haar werk houdt Margriet Luyten zich intensief bezig met tijd. Wat is tijd met betrekking tot de mens en zijn (sterfelijk) lichaam? Zij portretteerde honderdjarigen, gaf bestaande doodsportretten van kinderen een nieuwe verschijningsvorm en volgde het sterfbed van haar eigen moeder. Levenswerk II is een vervolg op de in 2013 gerealiseerde film Levenswerk I – de kunstenaars . Deze film toont verstilde portretten van negen kunstenaars in de laatste fase van hun werkzame leven: Roger Raveel, Loes van der Horst, Ger Lataster, JCJ Vanderheyden, Henk Peeters, Ata Kandó, Nono Reinhold, Co Westerik en de onlangs overleden Armando.

50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein

50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein

Van 25 mei tot 6 juli 2018 vindt in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank de tentoonstelling 50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein, plaats.

Op 7 mei 1968 opende koningin Juliana het nieuwe hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein.

Het modernistische gebouw, een ontwerp van architect Marius Duintjer, was bij veel Amsterdammers omstreden zelfs al vóór burgemeester Gijs van Hall, op een ijskoude Novemberdag in 1961, de eerste paal sloeg. Het pand voor DNB zou immers gebouwd worden op de plaats waar het oude Paleis voor Volksvlijt in 1929 was afgebrand. Lange tijd is het kavel braakliggend terrein gebleven. Crisis en Tweede Wereldoorlog werden gevolgd door plannen zoals een opera. Uiteindelijk werd besloten een modern nieuw kantoor voor De Nederlandsche Bank te bouwen.

Bankpresident Jelle Zijlstra sprak bij de opening van een ‘rustig en doelmatig’ gebouw, ‘inspirerend voor het soort werk dat wij er moeten verrichten’. In de loop der jaren volgden vele kleine en grote verbouwingen om het gebouw aan te passen aan de veranderende eisen met betrekking tot de veiligheidseisen voor het waardegebied en de werkzaamheden van DNB.

Nu staat Duintjers 50-jarige creatie aan de vooravond van een grondige renovatie om het gebouw technisch weer helemaal bij de tijd te brengen en ook voor de toekomst ‘fit for purpose’ te maken. En de kans te benutten het gebouw meer open en toegankelijk en in verbinding met de samenleving te maken. Hiermee zal het pand weer de transparante uitstraling krijgen zoals Duintjer voor ogen had.

Doel van de renovatie is het gebouw te laten bijdragen aan het welbevinden van alle gebruikers en gasten en DNB’ers optimale ondersteuning te bieden bij de uitvoering van hun werk.

DNB organiseert de expositie 50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein, die het ontstaan en de ontwikkeling van het gebouw in beeld brengt en uitnodigt om mee te denken over de toekomst van het hoofdkantoor van DNB.

Wij hopen u te verwelkomen bij de tentoonstelling 50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein.

De tentoonstelling is van 24 mei tot en met 6 juli 2018 in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank, Westeinde 1 te Amsterdam op werkdagen op afspraak te bezichtigen. Een afspraak maken kan per e-mail (kunstcommissie@dnb.nl) of telefonisch (020-5242183). Legitimatie is verplicht.


Voorgaande programma's