Matthew Monahan – The Witness (2011)

Het was 1998. Monahan was pas 25 jaar en kreeg zijn eerste solotentoonstelling bij DNB. De tekeningen, schilderijen en beelden van deze veelzijdige kunstenaar trokken veel bekijks. De kunstcommissie kocht onmiddellijk een paar kunstwerken en bleef in de jaren daarna deze kunstenaar volgen. Later volgden meer aankopen van dit grote talent: twee papieren maskers, een sculptuur en een tekening. Witness is de nieuwste aanwinst.

Matthew Monahan – The Witness (2011)

Anno 1998 werd reeds voorspeld dat deze kunstenaar het ver zou schoppen. Een rake voorspelling. Anno 2011 zijn Monahan’s werken wereldwijd terug te vinden in musea en in privécollecties – zoals die van DNB. Met de aankoop van Anaemic Royalty en Leatherneck in 1998 kon de Kunstcommissie financieel bijdragen aan de ontwikkeling van een jonge kunstenaar.

Met de recente aankoop van Witness is een lang gekoesterde wens van de Kunstcommissie in vervulling gegaan. Witness is gebouwd met en gehouwen uit firebrick, een lichte, vuurbestendige baksteensoort. Monahan heeft van de firebricks eerst een lange pilaar gebouwd. Vervolgens heeft hij zijn eigen bouwwerk grotendeels weer gesloopt.

Hij heeft gehakt, gesneden, gebeiteld, om zo tot komen tot een vreemd soort van menselijke figuur – een figuur die verrijst uit de pilaar van firebricks. Je krijgt de indruk dat om een heel oud beeld gaat, een archeologische vondst uit een oude kerk of graftombe. De vraag rijst naar welk mythologisch verhaal of welke historische gebeurtenis het beeld kan verwijzen.