Jan Andriesse – 1:1 Replica Piet Mondriaan Compositie met gele lijnen 1933 (2011)

Jan Andriesse (Jakarta, 1950) vindt zijn inspiratie in het licht en de natuur. Hij is in het gefascineerd door de reflectie van het licht in het veranderende, bewegende water. Dit water is voor Andriesse de rivier de Amstel, waar hij zijn atelier heeft. Golven, het spoor van voorbij trekkende meerkoeten, de kringen van neervallende regendruppels: al deze natuurverschijnselen vormen voor hem een dankbaar thema.

Jan Andriesse – Replica Piet Mondriaan Compositie met gele lijnen 1933

Opmerkelijk is dat Andriesse deze romantiek van de schilder weet te combineren met de precisie van een wiskundige. In zijn werk is geen enkele lijn toeval: Andriesse behoudt te allen tijde de controle over zijn scheppingen. Hij laat daarmee zien dat de natuur en alles in en om ons heen aan dezelfde patronen onderhevig is.

Dezelfde mathematische benadering van de schilderkunst ziet Andriesse terug in het werk van Piet Mondriaan (Amersfoort, 1872-New York 1944). Hij heeft diens schilderijen nauw bestudeerd en geïnterpreteerd en maakte in 2009 een kopie van Mondriaans ’Compositie met gele lijnen’ uit 1933. In de ogen van Andriesse is dit het beste werk van de door hem zo bewonderde schilder: ‘Het heeft de meeste ruimte, zuurstof en expansie’. De kopie is bedoeld als hommage aan Mondriaan en is uit te leggen als een ultieme uiting van respect door een creatieve geestverwant.