Sarah van Sonsbeeck – Silence is Golden but this is No Silence (2012)

Sarah van Sonsbeeck (Amsterdam, 1976) zei haar baan als architect op om aan de Rijksacademie te gaan studeren. Van Sonsbeeck legt zich vooral toe op het definiëren en het toebedelen van ruimtes. Een erfenis aan haar studie architectuur.

Sarah van Sonsbeeck – Silence is Golden but this is No Silence

Het waren haar buren die Van Sonsbeeck in 2008 direct inspireerden om onderzoek te doen naar ruimtes. In een brief vroeg zij haar buren tachtig procent van haar huur te betalen. Het deel waarmee haar buren beslag legden op haar ruimte met geluid. Sindsdien heeft Van Sonsbeeck zich gestort op het onderwerp stilte en het gebrek eraan in onze hedendaagse samenleving.
 
Het werk ‘Silence is Golden but this is No Silence’ is gemaakt van goud. Goud roept de illusie van perfectie bij ons op. Daarbij heeft Van Sonsbeeck gekozen voor bladgoud.

 

Dat maakt dat iedere vouw en kreuk in het papier duidelijk zichtbaar wordt, waardoor de illusie van perfectie wordt verbroken. Het gewicht van het gebruikte bladgoud is in dit werk gelijk aan het gewicht van één eurocent. Als hoeder van het goud past het kunstwerk bij uitstek in de collectie van de Nederlandsche Bank.