Cristina Lucas – Desnudo en el Prado (2012)

Cristina Lucas (Jaen, 1973) maakt installaties, performances, foto’s, schilderijen en 3D animaties. Ze nam onder andere deel aan de Biënnale van Istanbul in 2007 en de Soa Paulo Biënnale van 2008. 
 

Cristina Lucas – Desnudo en el Prado

In haar werk laat Lucas zich vooral inspireren door grote gebeurtenissen uit de geschiedenis. Waarbij ze de discrepanties tussen officiële verhalen, historische verhalen en het collectieve geheugen probeert bloot te leggen. Daarnaast is ze gefascineerd door sociale conventies en gedrag van mensen, waarbij ze persoonlijk gedrag ziet als een micro-politieke uiting.
 

 

In 2012 exposeerde Lucas in Madrid met een expositie ‘Delinquere’ (overtreden). De expositie bestaat uit een serie foto’s  ‘Desnudos en el museo’ (naakten in het museum). Het gaat om foto’s van modellen geposeerd voor bekende kunstwerken uit de klassieke, westerse schilderkunst. Kunstwerken die zich bevinden in bekende grote culturele instituten. Daarbij imiteren de modellen de figuren afgebeeld op de kunstwerken.
 
Bovenstaande foto heet ‘Desnudo en el Prado’. Daarin staat een model geposeerd voor twee schilderijen van de Spaanse schilder Francisco de Goya. Op beide schilderijen die achter haar hangen zie je een liggende vrouw. Op het ene schilderij (links) is deze vrouw gekleed, op het andere naakt (rechts). Het model staat in dezelfde pose, maar dan staand, voor beide werken van De Goya.
Lucas maakte de foto zonder toestemming. Daarmee tart ze de sociale conventies en geeft ze tegelijkertijd de controverse rond naaktheid weer, zowel ten tijde van De Goya als nu.