Zachary Formwalt – Economic History at the Antiquariat (2009)

Zachary Formwalt (U.S.A, 1979) studeerde aan de School of the Art Institute of Chicago (2001) en behaalde vervolgens zijn Master of Fine Arts aan de Northwestern University in Evanston Illinois (2003). Formwalt was in de periode 2008-2009 resident aan de Rijksakademie van Amsterdam. Het was in de Kunsthalle Basel waar hij zijn eerste solotentoonstelling had in 2009.  
 

Zachary-Formwalt

Het in beeld brengen van processen die we doorgaans niet opmerken, is wat Formwalt drijft. Het gaat hem vooral om economische gebeurtenissen, beter gezegd: de iconen van het kapitalisme. Formwalt gebruikt slechts fragmenten van het grotere geheel: van close-ups tot slow motion beelden, van gefragmenteerde tot repeterende beelden. Op deze manier stimuleert Formwalt ons om op een andere manier naar beeld te kijken en laat hij ons zien hoe beelden uitgroeien tot iconen.
 
Voor de fotoserie ‘Economic History at the Antiquariat’ is Formwalt in een antiquariaat vol boeken over economische geschiedenis gedoken. De foto’s tonen planken vol oude boeken. De titels op de versleten ruggen geven een beeld van onze kennis over de economie, van geavanceerde theorieën tot eenvoudige gidsen. Elk boek is slechts een fragment, een klein deel van het grote geheel van onze economische geschiedenis. Een leuk detail is dat op een van de foto’s  het tweedelig  gebonden boek van de ‘Staathuishoudkunde’, geschreven door oud-bankpresident N.G Pierson, staat afgebeeld.