Raquel Maulwurf – Cloudburst II (2012)

Raquel Maulwurf (Madrid, 1975) maakt monumentale houtskooltekeningen die de gevolgen van destructief menselijk handelen in beeld brengen. Ze studeerde van 1993 tot 1997 aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (nu ArtEZ). In 2007 had ze een belangrijke solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. In 2011 was ze ‘artist in residence’ aan het International Studio & Curatorial Program (ISCP) in New York.   
 

Raquel-Maulwurf-Cloudburst-II

Tot voor kort vormde destructie door oorlogsgeweld het belangrijkste thema in haar werk. Haar residentie in New York zette een serie werken in gang over de beschadigde natuur; de totale ontregeling van de maatschappij door natuurgeweld en ecologische rampen.

 

 

Maulwurf is gefascineerd door de menselijke drang tot destructie. Zij visualiseert vernietiging door het tekenoppervlak van het museumkarton open te krassen totdat de papierpulp er als het ware ‘uitstroomt’. Letterlijk en figuurlijk creërend vanuit destructie, levert dit paradoxale beelden op van gruwelijke schoonheid. ‘Cloudburst II’ geeft een onomkeerbaar moment weer. De beklemmende sfeer wordt versterkt door de prominente afwezigheid van de mens.