Collectie

De Nationale Numismatische Collectie (NNC) bestaat uit circa 400.000 objecten. Door de omvang en diversiteit is het één van de grootere en belangrijkere numismatische collecties ter wereld.

De NNC bestaat uit papiergeld, munten, penningen en daaraan gerelateerde objecten. De afdeling Nederland bevat objecten vanaf de middeleeuwen tot het heden. Nergens ter wereld is zo’n grote collectie Nederlandse numismatiek te vinden. Ook is er een afdeling Griekse en Romeinse munten en bevat de NNC één van de meest uitgebreide numismatische bibliotheken. Hierin zijn zeer oude en zeldzame publicaties, een omvangrijk aantal tijdschriften en veilingcatalogi opgenomen.  

Bruiklenen
Naast de eigen collectie van DNB en de in beheer ontvangen collecties van de ministeries van Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn een groot aantal objecten in bruikleen ontvangen. Van onder andere de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, het Koninklijk Huis Archief en het Nederlands Economisch Historisch Archief zijn belangrijke bruiklenen aanwezig. Ook van particulieren ontvangt DNB kleinere en grotere bruiklenen.