Schande

Honi soit qui mal y pense (Schande over hem die er kwaad van denkt) is het devies van de Orde van de Kousenband en verwijst naar het dragen van, inderdaad, de kousenband. De Orde, een van de oudste ridderorden in het Verenigd Koninkrijk, werd in 1348 opgericht. Hoofd was en is de regerend vorst.

Schade

Doel van de orde was in eerste instantie een binding te bewerkstelligen tussen vorst en de machtige adel. Het ging daarbij om een beperkte groep van 24 ridders. Na verloop van tijd werden naast Engelse edelen, en in een aparte groep, ook vorsten van het vasteland benoemd, de zogeheten Extra of Strange knights and ladies. Die eer viel in 1390 zowel graaf Willem van Holland (1365-1417) als graaf Willem van Gelre en Gulik (1364-1402) te beurt. Beide edellieden hadden toen de jaren des onderscheids al bereikt. Dat gold niet voor de benoeming van de hier getoonde Willem V van Oranje. Hij was pas 5 jaar oud toen hij in 1752 werd benoemd. Ter gelegenheid daarvan ontwierp en graveerde J.G. Holtzhey (1726-1808) de zilveren penning met een doorsnede van 39 mm en een gewicht van 21 gram. Zijn benoeming had mogelijk te maken met het overlijden van zijn vader, ook orde-ridder.

Momenteel zijn er nog twee Nederlanders lid van de orde; prinses Beatrix sinds 1989 en vanaf 2018 ook koning Willem-Alexander.