De kunstenaar op stoom

Spoorwegen en treinen hebben vaak tot de verbeelding gesproken. Dat geldt zeker voor treinen die werden voortgetrokken door zware, dampende stoomlocomotieven, immer een imponerend gezicht.

De kunstenaar op stroom

Hoewel we in Nederland al lang geleden afscheid hebben genomen van stoomlocomotieven in de reguliere dienstregeling, is de hang naar het stoom-verleden springlevend; op verschillende trajecten rijden nog steeds door vrijwilligers in stand gehouden stoomtreinen. En op de televisie blijft de serie Rail Away onverminderd populair.

De Nationale Numismatische Collectie bevat een aantal penningen die betrekking hebben op spoorwegen. Twee daarvan zijn door de beroemde medailleur en stempelsnijder J.C. Wienecke in 1913 gemaakt. Beide zijn van zilver en vieren een vijftigjarig bestaan, de een van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij (NIS) en de ander van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen te Utrecht. Bij de NIS staat het goddelijk wezen van de oogst met bamboestaf en geluksbloem afgebeeld voor een stoomlocomotief. Op de penning van de Staatsspoorwegen zien we een stoomlocomotief over een brug rijden. Twee mooie voorbeelden van de veelzijdigheid en vaardigheid van penning-kunstenaar Wienecke.