Numismatisch Informatie Systeem

In de database Numismatisch Informatie Systeem (NUMIS) worden Nederlandse numismatische vondsten vastgelegd. De Nederlandsche Bank (DNB) beheert NUMIS.

In NUMIS worden los gevonden munten opgenomen die vóór 1600 zijn geproduceerd. Schatvondsten (meerdere munten) worden ook opgenomen. Ook uit latere tijd. NUMIS is online beschikbaar. 

Geschiedenis NUMIS
Sinds de oprichting van het Koninklijk Kabinet van Munten, Penningen en Gesneden Steenen in 1816 worden muntvondsten geregistreerd. Aanvankelijk alleen op papier. In 1997 ontwikkelde Het Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet (KPK) de database NUMIS. Met de oprichting van het Geldmuseum in 2004 is NUMIS hieraan overgedragen. Toen het Geldmuseum in 2013 de deuren sloot, is NUMIS overgedragen aan DNB. 

Muntvondst melden
Muntvondsten – zowel losse munten als meerdere munten (schatvondsten) – vormen een belangrijke bron van culturele, historische en numismatische informatie over ons verleden. Heeft u een numismatisch voorwerp gevonden? Meld dit dan aan DNB via het meldingsformulier.