HAVO/VWO/MBO

Lessen over actuele thema’s

Actuele economische thema's volop. Experts en leken debatteren er lustig op los. Het is daarbij nauwelijks nog vast te stellen of het gaat om een emotionele mening, 'fake news', of een goed onderbouwde theorie. Deze korte kant-en-klare lessen over actuele thema's zorgen ervoor dat leerlingen de juiste vragen stellen, relevante begrippen kennen en op basis daarvan hun eigen conclusies kunnen trekken.
Klik hier voor de actuele lessen

Lees meer over: Lessen over actuele thema’s

DNB Colleges

In de reeks DNB Colleges presenteert DNB feiten en visies over thema’s die van belang zijn voor de maatschappij, de economie en het financiële stelsel.


Lees meer over: DNB Colleges

De wereld van De Nederlandsche Bank

Economieles over de kerntaken van DNB. Deze online les laat leerlingen op interactieve wijze ontdekken wat de kerntaken van DNB zijn en wat het belang daarvan is voor de welvaart in Nederland. Aan bod komen economische principes en begrippen, zoals rente, inflatie, koopkracht en economische groei.

Lees meer over: De wereld van De Nederlandsche Bank

Scoren met beleid - over economische verbanden

Welk effect heeft de klimaatdeal, of de groeiende Chinese economie op de inflatie en wat betekent het aanzetten van de geldpers door de ECB, dalende huizenprijzen of de vergrijzing voor de Nederlandse economie? Het interactieve online programma 'Scoren met beleid' (www.scorenmetbeleid.nl) maakt duidelijk hoe deze actuele gebeurtenissen de macro-economie beïnvloeden. Scoren met beleid wordt in twee versies aangeboden: de originele, uitgebreide versie en een nieuwe snapversie van een kwartier.

Lees meer over: Scoren met beleid - over economische verbanden

DELFI-tool

Met de DELFI-tool kun je berekenen wat de gevolgen zijn van wijzigingen in het economische beleid of de (internationale) economische omgeving. Je bepaalt hoe één of twee belangrijke economische variabelen zich de komende acht jaar ontwikkelen en de DELFI-tool rekent uit, ceteris paribus en bij benadering, wat de effecten daarvan zijn voor de Nederlandse economie.

Lees meer over: DELFI-tool

Economische crises - over oorzaken, gevolgen en aanpak

De lesbrief start bij de kredietcrisis en behandelt in vier modules de oorzaken en achtergronden van de verschillende economische crises die we recentelijk gehad hebben.

Lees meer over: Economische crises - over oorzaken, gevolgen en aanpak

Waar voor je geld – over koopkracht en het belang van stabiele prijzen

Deze lesbrief gaat over de waarde van het geld, over wat je voor je euro’s kunt kopen. Stabiele prijzen zijn belangrijk voor een gezonde economie.

Lees meer over: Waar voor je geld – over koopkracht en het belang van stabiele prijzen

Monetair beleid

Stabiele prijzen zijn belangrijk voor een gezonde economie. Prijsstabiliteit is dan ook de belangrijkste doelstelling van het monetaire beleid in het eurogebied. Door het aanpassen van de rente probeert het Eurosysteem die doelstelling te realiseren.

Lees meer over: Monetair beleid