Renovatie hoofdkantoor DNB ― duurzaamheid

De Nederlandsche Bank (DNB) renoveert haar hoofdkantoor. In het ontwerp van ons nieuwe gebouw hebben we veel aandacht voor duurzaamheid.

Belang duurzaamheid 
Bij DNB vinden we duurzaamheid belangrijk. We streven naar economische groei zonder schadelijke effecten voor de leefomgeving. En als organisatie willen we op een klimaat- en milieuvriendelijke manier werken. Ook ons nieuwe hoofdkantoor willen we zo duurzaam mogelijk maken.

Energiezuinig 
Het energiegebruik en de CO2-uitstoot van ons gebouw nemen straks allebei met meer dan 80% af. Energie halen we zoveel mogelijk uit duurzame bronnen. Bijvoorbeeld uit de zonnepanelen die op alle daken liggen. We krijgen dan ook een hoog energielabel. Een speciale installatie zuivert het afval- en regenwater voordat we het afvoeren.

Veel groen 
Er komt veel groen. Rond ons pand, maar ook op de daken. Op de begane grond komt een binnentuin, met onder andere een groente- en kruidentuin. Deze is voor iedereen toegankelijk. De binnentuin, de nieuwe kade aan het Singel en het Frederikspark vormen samen een nieuwe groene ruimte waar je lekker kunt wandelen of even rustig kunt zitten. Hiermee dragen we bij aan een meer gezonde, groene en duurzame omgeving voor medewerkers én Amsterdammers.

Insecten en vogels 
In al dat groen plaatsen we ook nestkasten en insectenhotels. Zo ontstaat een fijne leefomgeving voor insecten en vogels. Door het vele groen sluiten onze plannen aan op de Visie Binnenstad Amsterdam 2040 van de gemeente. En verbetert de positie van het Frederiksplein als ‘koele plek’ op de hittekaart van Amsterdam.

Materialen opnieuw gebruiken 
Duurzaamheid komt niet alleen terug in het gebouw, maar ook tijdens het bouwproces. We gebruiken zoveel mogelijk gerecyclede materialen. De ronde toren breken we af. De materialen worden op een andere plek in Amsterdam opnieuw gebruikt.

Certificering 
Dankzij al deze maatregelen op het gebied van duurzaamheid krijgt ons pand straks BREEAM- en WELL-certificering. Dit zijn certificeringen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Lees meer over renovatie DNB: