Raad van Kinderen

Met ingang van 2017 heeft DNB een Raad van Kinderen. DNB wil graag de ideeën van kinderen horen over vraagstukken die ook hun toekomst bepalen. Het vraagstuk heeft dit jaar te maken met ‘het goed leren omgaan met geld en daarmee het voorkomen van schulden bij jongeren’. Vorig jaar heeft de Raad zich gebogen over het pensioenvraagstuk.

Vraagstuk

De Raad van Kinderen bestaat uit 26 leerlingen van bovenbouw klas B van de 4e Montessorischool De Pinksterbloem uit Amsterdam. Zij denken mee over strategische en actuele vraagstukken op het werkterrein van DNB. Dat is elk schooljaar weer een ander vraagstuk. Dit jaar is dat: Hoe kan DNB ervoor zorgen dat jongeren niet in de schulden komen? DNB vindt het belangrijk dat jongeren goed leren omgaan met geld. Dit helpt om verstandige beslissingen te nemen over geldzaken als zij eenmaal op eigen benen staan.

We leggen dit vraagstuk juist aan de Raad van Kinderen voor, omdat kinderen veel beter dan volwassenen begrijpen wat jongeren belangrijk en leuk vinden en wat juist niet, waar zij hun spullen kopen en hoe zij deze betalen. Kinderen kunnen volwassenen daarom goed helpen met het vinden van manieren om jongeren slim om te leren gaan met hun geld, nu en in hun verdere leven.

Raad van kinderen adviseert DNB-directie over sparen voor later

Adviezen

De kinderen hebben DNB veel goede adviezen gegeven, zoals gebruik maken van vloggers die jongeren vertellen hoe je slim omgaat met je geld, een website gericht op jongeren met schulden, een budgetteer app voor jongeren om inzicht te houden op je geld en een game. Een belangrijk punt dat de Raad naar voren bracht was dat het belangrijk is om het taboe op het hebben van schulden te doorbreken, zodat jongeren eerder hulp vragen als zij geldproblemen hebben. Kortom veel goede adviezen, waar we mee aan de slag gaan.

Werkwijze

DNB legt ieder (school)jaar een vraagstuk voor aan de Raad van Kinderen. De Raad gaat dit vraagstuk vervolgens grondig onderzoeken. DNB geeft ze de nodige informatie en biedt ze de kans om in gesprek te gaan met experts van binnen én buiten DNB. Na het onderzoek presenteert de Raad van Kinderen haar onderzoeksbevindingen en advies aan de directie van DNB.

Raad van Kinderen

Iedereen wint met een Raad van Kinderen: kinderen kunnen meedenken over de wereld om hen heen, besluitvormers ontdekken nieuwe denkrichtingen en leraren worden geïnspireerd door de creatieve denkkracht van hun leerlingen. Bij de opzet van de Raad van Kinderen krijgt DNB ondersteuning van de Missing Chapter Foundation, die weer samenwerkt met Unicef Nederland. Inzet van beide organisaties is dat kinderen een gelijkwaardige stem krijgen in beslissingen over onderwerpen die hen aangaan: nu én in de toekomst.