Raad van Kinderen

Met ingang van 2017 heeft DNB een Raad van Kinderen. DNB wil graag de ideeën van kinderen horen over vraagstukken die ook hun toekomst bepalen. Dit jaar buigt de Raad zich over het pensioenvraagstuk.

Dilemma

De Raad van Kinderen bestaat uit 30 leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisschool De Pinksterbloem uit Amsterdam. Zij gaan meedenken over strategische en actuele vraagstukken op het werkterrein van DNB. Dat zal elk schooljaar weer een ander vraagstuk zijn. Dit jaar is het dilemma: Hoe kunnen we er voor zorgen dat de kinderen van nu later genoeg geld hebben als ze stoppen met werken? Hiermee zal de RvK bijdragen aan vraagstukken omtrent de pensioentransitie.

Raad van kinderen adviseert DNB-directie over sparen voor later

Meer en leukere voorlichting

De raad heeft veel waardevolle aanbevelingen voor de DNB-directie. Zij benadrukken dat we allemaal – jong én oud – meer moeten leren over ons pensioen. En we moeten allemaal nog veel meer sparen voor later. Om dat te bereiken, moet DNB het onderwerp zó leuk maken dat iedereen in de verleiding komt daar meer mee te doen, meer over te horen en meer over te lezen. Zij adviseren DNB om leuk lesmateriaal te maken. Zo willen de kinderen graag de verhalen én tips horen van gepensioneerden die een goed pensioen hebben opgebouwd; en ook de verhalen van ouderen die dat niet gelukt is. Van die ervaringen kunnen zij weer veel leren. Ook kan DNB filmpjes en online games maken, waarin je al doende leert over sparen voor later.

Werkwijze

DNB legt ieder (school)jaar een dilemma voor aan de Raad van Kinderen. De Raad gaat dit vraagstuk vervolgens grondig onderzoeken. DNB geeft ze de nodige informatie en biedt ze de kans om in gesprek te gaan met experts van binnen én buiten DNB. Na het onderzoek zal de Raad van Kinderen haar onderzoeksbevindingen en advies presenteren aan de directie van DNB.

Raad van Kinderen

Iedereen wint met een Raad van Kinderen: kinderen kunnen meedenken over de wereld om hen heen, besluitvormers ontdekken nieuwe denkrichtingen en leraren worden geïnspireerd door de creatieve denkkracht van hun leerlingen. Bij de opzet van de Raad van Kinderen krijgt DNB ondersteuning van de Missing Chapter Foundation, die weer samenwerkt met Unicef Nederland. Inzet van beide organisaties is dat kinderen een gelijkwaardige stem krijgen in beslissingen over onderwerpen die hen aangaan: nu én in de toekomst.