Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Goud

De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 36,8 miljard eind 2023) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.

Veel goudstaven in rekken

Goud: vertrouwensanker

Tegenwoordig worden munten en bankbiljetten gemaakt van vooral goedkoop en duurzaam materiaal. Vroeger was dit niet het geval en werden munten gemaakt van hoogwaardige metalen zoals goud en zilver. Om toch een gevoel van waarde te waarborgen is destijds de goudstandaard ingevoerd. De goudstandaard maakte het namelijk mogelijk om munten en bankbiljetten in te wisselen voor echt goud. Deze standaard bestaat nu niet meer, maar de rol als vertrouwensanker heeft de goudvoorraad nooit verloren.

Goudstaven van dichtbij

Waar is het goud?

Het goud van Nederland is op verschillende plekken opgeslagen. In Nederland ligt 31% van de totale goudvoorraad. Dit goud is opgeslagen in de goudkluis van DNB. Daarnaast ligt 31% van de goudvoorraad in New York. Dit goud is opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank, op de granieten rotsen van Manhattan. Verder ligt 38% van het Nederlandse goud in Ottawa en Londen. Het ligt veilig opgeslagen in de kluizen van de Canadese centrale bank en de Engelse centrale bank.

Goudkluis van DNB

In de goudkluis van DNB liggen 14.000 goudstaven van 12,5 kilo per stuk en duizend kisten met gouden munten. Bij elkaar opgeteld is dat 200.000 kilo. Het goud heeft een waarde van 12 miljard euro (maart 2024). De goudkluis staat in het DNB Cashcentrum. Dit is een nieuw gebouw dat DNB heeft laten bouwen op het zwaar beveiligde defensieterrein in Huis ter Heide, vlakbij Zeist. Vroeger lag het goud van DNB diep onder de grond van het hoofdkantoor in Amsterdam. In 2019 besloot de directie het hoofdkantoor te renoveren en het goud en geld te verhuizen naar het DNB Cashcentrum. Van eind 2020 tot mei 2023 lag het goud en geld tijdelijk in het oude gebouw van Johan Enschedé in Haarlem.

Lees meer over de verhuizing van het goud naar Zeist