Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.

Veel goudstaven in rekken

Goud: vertrouwensanker

Tegenwoordig worden munten en bankbiljetten gemaakt van vooral goedkoop en duurzaam materiaal. Vroeger was dit niet het geval en werden munten gemaakt van hoogwaardige metalen zoals goud en zilver. Om toch een gevoel van waarde te waarborgen is destijds de goudstandaard ingevoerd. De goudstandaard maakte het namelijk mogelijk om munten en bankbiljetten in te wisselen voor echt goud. Deze standaard bestaat nu niet meer, maar de rol als vertrouwensanker heeft de goudvoorraad nooit verloren.

Goudstaven van dichtbij

Waar is het goud?

Het goud van Nederland ligt op verschillende plekken opgeslagen. Een deel is te vinden in Nederland. Maar het meeste goud ligt in andere landen: de Verenigde Staten (VS), Canada en het Verenigd Koninkrijk (VK). In onze eigen goudkluis liggen 15.000 baren goud. Dit goud is 31% van de totale goudvoorraad van DNB. Daarnaast ligt 31% van de goudvoorraad in New York. Dit goud is opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank, op de granieten rotsen van Manhattan. Verder ligt 38% van het Nederlands goud in Ottawa en Londen. Het ligt veilig opgeslagen in de kluizen van de Canadese centrale bank en de Engelse centrale bank.

Van Amsterdam via Haarlem naar Zeist

Tot 2020 was de goudkluis van DNB in Amsterdam. Omdat het kantoor van DNB aan het Frederiksplein in Amsterdam gerenoveerd wordt, moest het goud verplaatst worden. Er is besloten om het goud en bankbiljettenbedrijf onder te brengen op een nieuw te bouwen locatie in Zeist, het DNB Cashcentrum. Dit centrum is naar verwachting in 2023 klaar. Tot die tijd is Haarlem de bewaarplaats.

Lees en kijk meer over de verhuizing van het goud