12-10-2016 DNB presenteert XBRL taxonomie Nationale Staten

Bij de Solvency II jaarstaten over 2016 (te rapporteren in 2017) dienen verzekeraars ook Nationale Staten in te dienen. Net als bij de Solvency II jaarstaten dient u deze te uploaden via het Digitaal Loket Rapportages (DLR). DNB heeft hiertoe een XBRL taxonomie Nationale Staten ontwikkeld. U vindt deze taxonomie alsmede de release notes en een handleiding op de DLR website, onder het kopje gebruikersdocumentatie.


Formulier gebaseerde invoermogelijkheid
Momenteel ontwikkelt DNB voor de Nationale Staten een formulier gebaseerde invoermogelijkheid in het DLR. Als verzekeraars hiervan gebruik maken, hoeven zij zelf geen XBRL instance te genereren. Naar verwachting is deze invoermogelijkheid begin 2017 in het DLR beschikbaar. DNB heeft hiervoor gekozen omdat een aantal verzekeraars momenteel de T4U van EIOPA gebruikt. Via de T4U kunnen de Nationale Staten echter niet gegenereerd worden. Voor verzekeraars die de T4U gebruiken, biedt DNB de formulier gebaseerde invoermogelijkheid. Zoals afgelopen zomer al gecommuniceerd zal EIOPA vanaf juli 2017 de ondersteuning van de T4U staken. Verzekeraars dienen vanaf dat moment dan ook een alternatief te hebben voor de T4U. Uitgangspunt is dat dit alternatief ook het genereren van een XBRL instance voor de Nationale Staten ondersteunt. Daarom is de door DNB geboden invoermogelijkheid voor de Nationale Staten een tijdelijke oplossing.

EIOPA taxonomie
Afgelopen zomer heeft EIOPA een nieuwe Solvency II XBRL taxonomie gepubliceerd (versie 2.1.0). Deze versie dient te worden gebruikt voor de jaarrapportage over 2016 (te rapporteren in 2017) en voor de rapportage over het vierde kwartaal rapportage van 2016 en de eerste drie kwartaalrapportages van 2017. Tevens heeft EIOPA aangekondigd eind oktober 2016 een laatste versie van de EIOPA Tool for Undertakings (T4U) te presenteren, gebaseerd op de bovengenoemde taxonomie.  

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met de Helpdesk Verzekeraars (helpdesk-verzekeraars@dnb.nl).