02-11-2016 Nieuwe versie EIOPA T4U & publicatie validatieregels Nationale Staten

Vorige week heeft EIOPA een nieuwe en laatste versie van de EIOPA Tool for Undertakings (T4U) gepresenteerd. Meer informatie vindt u op de website van de T4U.

Deze versie van de T4U ondersteunt Solvency II XBRL taxonomie versie 2.1.0. Deze taxonomie versie dient gebruikt te worden voor de jaarrapportage over 2016 (te rapporteren in 2017), alsmede de vierde kwartaal rapportage van 2016 en de eerste drie kwartaalrapportages van 2017.

EIOPA staakt ondersteuning T4U in juli 2017
Met het ontwikkelen van de T4U, heeft EIOPA getracht kleine en middelgrote instellingen te ondersteunen bij het genereren van Solvency II XBRL bestanden. Zoals eerder gemeld heeft EIOPA bekend gemaakt dat het de ondersteuning van de EIOPA T4U in juli 2017 staakt. Wanneer u gebruik maakt van de EIOPA T4U, is het belangrijk tijdig een alternatief te zoeken. Verschillende marktpartijen bieden alternatieven voor de EIOPA T4U.

Validatieregels Nationale Staten
Naast de Solvency II jaarstaten over 2016 moet u ook de zogenoemde Nationale Staten indienen. Gelijk aan de procedure bij de Solvency II jaarstaten uploadt u hiertoe een XBRL bestand via het Digitaal Loket Rapportages (DLR). Begin oktober heeft DNB de taxonomie voor de nationale staten gepubliceerd. U vindt deze taxonomie alsmede de release notes, filing rules en handleiding op de DLR website, onder het kopje gebruikersdocumentatie. DNB heeft aan deze documentatie ook de set met validatieregels (Detailed List of Assertions) toegevoegd. Deze regels zijn vooralsnog signalerend en niet-blokkerend. De validatieregels spelen uiteraard wel een rol bij de verdere beoordeling door DNB. Wij verzoeken u dan ook aan alle validatieregels te voldoen. In het DLR kunt u de validatieresultaten terugvinden onder het kopje validatierapporten.
 
Voor de nationale staten ontwikkelt DNB een formulier gebaseerde invoermogelijkheid via Excel-import in het DLR. Indien u van deze invoermogelijkheid gebruik maakt, hoeft u zelf geen XBRL-instance te genereren. Naar verwachting is deze invoermogelijkheid begin 2017 in het DLR beschikbaar.
 
Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met de Helpdesk Verzekeraars (helpdesk-verzekeraars@dnb.nl).