Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Duurzaam beleggen: groene obligaties

Via groene obligaties wordt kapitaal aangetrokken dat uitsluitend voor duurzame doeleinden gebruikt mag worden. Met dit kapitaal wordt bijvoorbeeld de energietransitie of waterbeheer gefinancierd. Informatie over houderschap toont wat voor type sectoren deze obligaties in bezit hebben. Bij de uitgiftes (uitstaande waarde) worden de sectoren weergegeven die dit groene kapitaal hebben aangetrokken.  

Wat zijn de beperkingen van deze statistieken?

Omdat duurzaamheidscijfers hard nodig zijn, heeft DNB ervoor gekozen deze zo snel mogelijk beschikbaar te stellen aan iedereen die de data wil gebruiken. De cijfers zijn daarom nog niet volledig en de kwaliteit is nog niet vergelijkbaar met die van onze ‘normale’ statistieken. Bij de bepaling of er sprake is van ‘groene obligaties’ spelen nog lopende discussies over wanneer een obligatie nu echt ‘groen’ is.

DNB wil dan ook duidelijk meegeven dat er extra kritisch gekeken moet worden naar deze data, zeker bij het trekken van conclusies of het maken van beleid.

De afgelopen twee jaar zijn de Nederlandse beleggingen in groene obligaties verdubbeld tot ruim 70 miljard euro eind 2022. Afgezet tegen de totale portefeuille van door Nederlandse instellingen aangehouden schuldpapier bedroeg het aandeel groene obligaties eind 2022 5,7%. 

Meer informatie over duurzaamheidscijfers

Dit dashboard is onderdeel van een reeks analytische/experimentele duurzaamheidsstatistieken die de centrale banken in het eurogebied samenstellen. Bekijk de tabellen en lees meer over de methodologie in het tabblad ‘Toelichting op datatabel’ van: 

Een volledig overzicht van de gegevensbronnen en methoden is te vinden in het ECB-hoofdrapport over klimaatgegevens en in de technische bijlage (Engelstalig).  

Meer over duurzaamheid 

Ontdek gerelateerde artikelen

Onderwerpen duurzaamheid