Tips voor burgers

Wat betekent de invoering van de dollar voor u als inwoner van Bonaire, Sint Eustatius of Saba?

Hier volgen enkele tips.

Salarisbetalingen

U ontvangt uw salaris in de toekomst ook in dollar. Bij de omzetting van uw salaris moet uw werkgever de wisselkoers van NAf 1,79=$1 hanteren. Dit geldt ook voor uitkeringsinstanties en pensioenfondsen bij de omzetting van uitkeringen en pensioenen. U kunt in 2010 ontvangen cheques in NAf voor salaris, uitkering of pensioen in januari 2011 omzetten in dollar tegen de wisselkoers van NAf 1,79=$1. Na 1 februari mogen banken zelf de wisselkoers bepalen.

Voorkom dat u in de rij moet staan

Het is verstandig om eventueel cash spaargeld in guldens al voor de invoering van de dollar op een bankrekening te zetten. Dat is niet alleen veiliger en efficiƫnter, maar hiermee voorkomt u ook dat u in januari 2011 lang in de rij moet staan. Ook als u nog grote hoeveelheden munten in huis heeft, raden wij u aan deze al voor de jaarwisseling bij de bank om te wisselen of uit te geven. Dit voorkomt lange wachttijden bij winkels en banken in de eerste weken van 2011.

Let goed op de prijzen

De dollar wordt al in ruime mate gebruikt op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Veel burgers en bedrijven zijn al met het gebruik ervan vertrouwd. De eilandgebieden zullen, in goed overleg met ondernemers, maatregelen nemen om er voor te zorgen dat de komst van de dollar niet tot sterke prijsstijgingen zal leiden. Hierbij kunt u denken aan het verplicht voeren van dubbele prijzen (in dollar en in gulden) en het regelmatig publiceren van prijsvergelijkingen. Toch is het verstandig om, vooral in de weken kort na de invoering van de dollar, goed op de prijzen te letten.