Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

vrouw voor woonhuis

Het geld op rekeningen bij Nederlandse banken wordt wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie (depositogarantiestelsel, DGS). Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt De Nederlandsche Bank (DNB) ervoor dat rekeninghouders hun geld terugkrijgen, tot maximaal EUR 100.000 per persoon per bank. Banken dragen bij aan het Depositogarantiefonds, leveren gegevens aan DNB voor de uitvoering van het DGS en bieden informatie over het DGS aan hun klanten. DNB heeft de DGS-verplichtingen voor banken uitgewerkt in beleidsregels, guidance en informatie. Hiermee geeft DNB invulling aan de invoering van de herziene DGS-richtlijn (2015) in de Nederlandse wetgeving. Het gaat om de volgende thema's:

De Nederlandse Depositogarantie en het Depositogarantiefonds

Nederlandse Depositogarantie De Nederlandsche Bank (DNB) is in opdracht van de overheid de uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie. DNB kent de vergoedingen aan rekeninghouders toe wanneer dat ooit nodig mocht zijn. Samen met het Depositogarantiefonds (DGF) is DNB verantwoordelijk voor het Nederlandse Depositogarantiestelsel (DGS). Het DGF is in 2015 opgericht als een aparte juridische entiteit. Het DGF beheert de financiële middelen en stelt het geld voor de DGS-vergoedingen beschikbaar in een uitkeringssituatie. DNB ondersteunt het DGF in de taakuitvoering.

Informatie voor klanten

Wilt u meer weten over de bescherming door de Nederlandse Depositogarantie? Bekijk de informatie op de pagina’s over Depositogarantie voor consumenten.

Nederlandse Depositogarantie. Beschermt uw geld op de bank.